trapez równoramienny
katB: W trapezie równoramiennym, przekątna o długości 3√2 tworzy z krótszą podstawą kąt 45o, a z
ramieniem 75o. Oblicz obwód trapezu, oraz obwód okręgu na nim opisanego.
6 maj 14:21
Janek191:

p = 3
√2
α = 45
o β = 75
o
więc α + β = 120
o
zatem γ = 60
o
oraz mamy
p = 3
√2 ⇒ h = 3
| h | | 3 | | √3 | |
| = |
| = sin 60o = |
| ⇒ c √3 = 3*2 ⇒ c = 2√3 |
| c | | c | | 2 | |
| x | | x | | 1 | |
| = |
| = cos 60o = |
| ⇒ x = √3 |
| c | | 2√3 | | 2 | |
y
2 = p
2 − h
2 = (3
√2)
2 − 3
2 = 18 − 9 = 9
y = 3, więc a = x + y =
√3 + 3
b = a − 2 x = 3 +
√3 − 2*
√3 = 3 −
√3
Obwód trapezu
L = a + b + 2 c =
√3 + 3 + 3 −
√3 + 2*2
√3 = 6 + 4
√3
===========================================
r
2 = 6 ⇒ r =
√6
więc
obwód koła opisanego na trapezie
L
1 = 2π*r =2
√6 π
=================
6 maj 15:51
katB: Tak samo mi wyszło.
Dzięki wielkie
6 maj 16:11