Wyznacz wartości parametru m, dla których zbiorem wartości funkcji jest przedzi
Ajzako: Wyznacz wartości parametru m, dla których zbiorem wartości funkcji f(x) = 14mx2 + (m−1)x
− m2 +m +1 jest przedział <1;∞).
6 maj 13:22
J:
| | 1 | |
Warunki: |
| m > 0 oraz yw = 1 |
| | 4 | |
6 maj 13:25
Ajzako: I co dalej z tym Yw ?
6 maj 13:30
Ajzako: Z pierwszego warunku wychodzi m>0
6 maj 13:31
J: | | −Δ | |
yw = |
| − rzędna wierzchołka paraboli |
| | 4a | |
6 maj 13:33
Ajzako: Wychodzi mi tak :
Δ=m3 − 3m +1
q = −Δ4a
1=−m3 + 3m − 1m
6 maj 13:41
Ajzako: Dalej wyszło mi :
1=−m
3 + 2m
Nie wiem co mam UCZYNIĆ dalej
6 maj 13:43
J: Czyli ... −m3 + 2m − 1 = 0 ... i rozwiązujesz .. zauważ, że x = 1 jest jednym z rozwiązań
6 maj 13:47
Ajzako: Δm i m1 i m2 muszę wyliczyć ?
6 maj 14:25
Ajzako: Wychodzi, że Δ
m = 0
m
0 = 1
I to jest koniec zadania ? Wynikiem powinno być 1 ? Wydawało mi się, że powinien wyjść jakiś
przediał
6 maj 14:26
J: | | 1 | |
Jak podstawisz m = 1 otrzymasz f(x) = |
| x2 + 1 ... i widać zbiór wartości... <1,+∞ ) |
| | 4 | |
6 maj 14:39
Ajzako: Czyli rozwiązaniem jest tylko m=1 ? W zadaniu jest podaj wartości, dlatego sugerowałem się, że
wyjdzie ich kilka lub przedział
6 maj 15:31
J: Podaj wartości .... , a tutaj wyszła jedna wartość. czasami w tresci jest znjadz pierwiastki ,
a okazuje się,że ich nie ma.
6 maj 15:33
Ajzako: Danke.
6 maj 15:38
Eurodos: Bladzac po tym forum w poszukiwaniu tego zadania i patrzac na wynik, wydaje mi sie, ze jest
niepoprawny, poniewaz rownania −m3+2m−1=0 nie mozna rozwiazac delta, a jak juz to schematem
Cornera. wiec wychodzi (m−1)*(−m2−m+1)=0.
Czyli wychodza dwa rozwiazania. Dobrze mysle?
21 gru 23:24
pigor: ... , tak, warunki zadania spełnia układ nierówności :
a >0 i q= −Δ4a ≥1 ⇔ ... ⇔ (m−1)(m2+m−1)≤ 0 ⇔ itd.
22 gru 01:50
52ymon: m > 0
Z Hornera (m−1)(m2 +m−1) wychodzi:
m1 =1, Δ=5, √Δ = √5
m1 =1 , m2 = (1−√5)/(−2) [sprzeczne], m3 (1+√5)/(−2)
30 mar 22:23