Matura 2014 wędrowiec
z: Jak myślicie za tak rozwiązane zadanie, będę miała jakieś punkty ?
http://iv.pl/images/50383983327664188441.jpg
treść zadania : Zadanie 33. (5 pkt)
Turysta zwiedzał zamek stojący na wzgórzu. Droga łącząca parking z zamkiem ma długość
2,1 km. Łączny czas wędrówki turysty z parkingu do zamku i z powrotem, nie licząc czasu
poświęconego na zwiedzanie, był równy 1 godzinę i 4 minuty. Oblicz, z jaką średnią
prędkością turysta wchodził na wzgórze, jeżeli prędkość ta była o 1 km
h mniejsza od średniej
prędkości, z jaką schodził ze wzgórza.
6 maj 21:46
z: to bylona maturze czy na gimnazjalnym?
6 maj 21:53
adr: Na więcej niż 1 bym nie liczył. Może być też tak, że klucz będzie przyznawał za coś takiego
okrągłe 0.
6 maj 21:54
jakubs: Dzisiejsza matura podstawowa
6 maj 21:54
z: aha,,,,widze poziom rośnie
6 maj 21:57
z: wiem że jakos powinnam z delty to tego dojść. dlaczego ten sposób jest zły ?
6 maj 22:04
6 maj 22:10
Janek191:
Całkiem źle
| | 2*2,1 | |
vśr = |
| = 3,9375 |
| | 1 115 | |
a z twojego wzoru wyjdzie
| | 2 v + 1 | | 2*3,5 + 1 | | km | |
vśr = |
| = |
| = 4, bo v ma być równe 3,5 |
| |
| | 2 | | 2 | | h | |
Można tak rozwiązać :
| | 16 | | 16 | |
t1 + t2 = |
| ⇒ t2 = |
| − t1 |
| | 15 | | 15 | |
v*t
1 = 2,1
( v + 1)*t
2 = 2,1
−−−−−−−−−−−−−−
Wyjdzie równanie kwadratowe
32 v
2 − 94 v − 63 = 0
7 maj 08:09