Trygonometria równania
lawender: Rozwiąż równianie:
b) cos2x − 1 sinx + sin3x = 0
c) cosx1−sinx + cosx1+sinx = 0
6 maj 15:35
J:
| | −sin2x | |
b) ⇔ |
| + sinx3 = 0 ⇔ sin3x − sinx = 0 ⇔ sinx(sin2x − 1) = 0 |
| | sinx | |
6 maj 15:48
J:
| | cosx(1+sinx) + cosx(1−sinx) | | 2cosx | |
c) ⇔ |
| = 0 ⇔ |
| = 0 ⇔ 2cosx = 0 |
| | cos2x | | cos2x | |
6 maj 15:51
J: Równanie c) jest sprzeczne.
6 maj 15:52
lawender: dalej rozwiązuję:
sinx(sin2x − 1) = 0
sinx=0 lub sin2x = 1
x=kπ lub sinx=1 lub sinx=−1
x= π/2 + 2kπ lub x= −π/2 + 2kπ ; k należy do całkowitych
ale przecież sinx nie może być zero, bo początkowo jest w mianowniku. więc zostają dwa
rozwiązania?
6 maj 15:56
J: Tak, sinx ≠ 0 ... takie jest założenie
6 maj 16:00
lawender: ok, dzięki
6 maj 16:05