Pomocy
Milka: Proszę o pomoc:
Jak obliczyć log816?
6 maj 20:59
ICSP: z definicji ?
log
8 16 = x ⇒ 8
x = 16
6 maj 21:02
Milka: | | 4 | |
No dobrze... Ale jak teraz obliczyć, że 8 podniesione do potęgi |
| =16? |
| | 3 | |
W ogóle tego nie roumiem...
6 maj 21:10
ICSP: musisz rozwiązać równanie
8x = 16
Sprowadź obie strony do tej samej podstawy a następnie porównaj wykładniki.
6 maj 21:11
6 maj 21:12
sushi_ gg6397228:
a po co liczyc
sprawdzasz odpowiedzi, które nie pasuja i je eliminujesz
6 maj 21:17
Olgaaa: 8x=16
23x=24
3x=4
x=43
7 maj 01:08
Bogdan:
| | k | |
Można skorzystać z zależności: logan bk = |
| loga b |
| | n | |
| | 4 | | 4 | |
log8 16 = log23 24 = |
| log2 2 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
7 maj 02:01
Johnny Bravo: Bogdan kox, zawsze ma najlepsze rozwiązania na tym forum
7 maj 02:18