wielomiany rozkład na czynniki
jellyfish: Wielomian W(x)=9−x2 (x−2)2 po rozłożeniu na czynniki ma postać:
a) W(x) = 3x2(x−2)(x+2)
b) W(x) = (−x2+2x+3)(x2−2)
c) W(x) = (x+1)(3−x)(x2−2x+3)
d) W(x) = (x+1)2 (3−x)2
Prawidłowa odpowiedź to C. Proszę o wytłumaczenie dlaczego..
6 maj 01:18
ICSP: = 32 − (x2 − 2x)2 = (3 − x2 + 2x)(x2 − 2x + 3) = (−x2 + 2x + 3)(x2 − 2x + 3) = ...
Liczysz delty dla nawiasów i jeżeli można zapisujesz je w postaci iloczynowej. Następnie
dopasowujesz do odp .
6 maj 01:35
Janek191:
W(x) = 9 − x2 *( x − 2)2 = 9 −x2*( x2 − 4x + 4) = 9 − x4 +4x3 − 4x2 =
= − x4 + 4 x3 − 4 x2 + 9
Liczby : − 1 i 3 sa miejscami zerowymi tego wielomianu, bo
W(−1) = − 1 − 4 − 4 + 9 = 0
W(3) = − 81 + 108 − 36 + 9 = 0
więc wielomian jest podzielny przez ( x + 1)*( x − 3) = x2 − 2 x − 3
Wykonujemy to dzielenie:
( − x4 + 4 x3 − 4 x2 + 9) : ( x2 − 2 x − 3) = − x2 + 2x − 3
x4 − 2 x3 − 3 x2
−−−−−−−−−−−−−−−
2 x3 − 7 x2
− 2x3 + 4 x2 + 6 x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
− 3 x2 + 6 x + 9
3 x2 − 6 x − 9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0
zatem
W(x) = ( x + 1)*( x − 3)*( − x2 + 2x − 3) = ( x + 1)*( 3 − x)*( x2 − 2x + 3)
Odp. C
6 maj 01:55