proszę o pomoc
Aaaa..: W trójkącie ABC poprowadzono srodkowa AD, a następnie narysowano prostą k przechodzącą przez
punkt C i przecinającą środkową AD w połowie jej długości. Oblicz w jakim stosunku prosta k
podzieliła bok AB.
6 maj 13:54
pigor: ..., fajne zadanko; wychodzi mi
1:2 licząc od A....
6 maj 14:56
Aaaa..: A mógłbyś napisać jak do tego doszedłeś.?
6 maj 20:05
Aaaa..: Bardzo proszę o pomoc
6 maj 20:07
Tadeusz:

bez słów −
6 maj 20:18
ewka25: proszę z objaśnieniem, sama nie mogę tego zrozumieć z obrazka
11 maj 13:46
...:

Skoro G dzieli AD na połowy to w takim samym stosunku dzieli i FE
Dlatego oczywistym jest, że |AE|=|DF| ... zaznaczone jako x
Skoro D dzieli BC na połowy to w takim samym stosunku dzieli i CE
| | |EB| | | |CE| | |
dlatego |
| = |
| stąd: |BE|=2x |
| | |FD| | | |CF| | |
11 maj 14:31