Janek191:
t
1 + t
2 = 1 h 4 min = 1
115 h
v − prędkość wchodzenia
( v + 1) km/ h − prędkość schodzenia
Mamy
v*t
1 = 2,1
( v + 1)*t
2 = 2,1
t
2 = 1
115 − t
1
−−−−−−−−−−−
(v + 1)*( 1
115 − t
1) = 2,1
−−−−−−−−
| | 2,1 | |
( v + 1)*(1115 − |
| ) = 2,1 |
| | v | |
| 16 | | 16 | | 2,1 | |
| v − 2,1 + |
| − |
| = 2,1 / * 15 v |
| 15 | | 15 | | v | |
16 v
2 − 31,5 v + 16 v − 31,5 = 31,5 v
16 v
2 − 47 v − 31,5 = 0 / *2
32 v
2 − 94 v − 63 = 0
Δ = 8 836 − 4*32*(−63) = 8 836 + 8 064 = 16 900
√Δ = 130
więc
Odp. v = 3,5 km/h
==============