TRYGONOMETRIA
Blue: Ile punktów wspólnych mają wykresy funkcji f i g :
f = sinx+cosx
g=
√2
Wiem, że powinnam to rozwiązać równaniem, ale chyba coś źle przekształciłam
Pomożecie ?
6 maj 20:02
ICSP: nieskończenie wiele.
6 maj 20:10
Blue: w przedziale <0,2π>
Odp 1, ale jak to wyliczyć

?
6 maj 20:17
ICSP: Rozwiązać równanie f(x) = g(x)
6 maj 20:18
Blue: Ale nie umiem :C Bo podnoszę do kwadratu i mi wychodzą 2 roz
6 maj 20:25
ICSP: nie możesz tego równania podnieść do kwadratu.
Kombinuj inaczej
6 maj 20:26
52: pacz...
sinx+cosx=
√2 /
2
(sinx+cosx)
2=2
sin
2x+2sinxcosx+cos
2x=2
1+2sinxcosx=2
2sinxcosx=1
sin2x=1
....
Kończysz i masz
6 maj 20:28
52: Faktycznie nie mogę ...

Dobra nie myślę przepraszam mój błąd.
6 maj 20:29
ICSP: a czemu nie możesz ?
6 maj 20:29
Blue: 52 właśnie tak zrobiłam !
6 maj 20:30
52: Bo nie wiem czy lewa strona jest dodatnia czy ujemna.
6 maj 20:30
Blue: ICSP może jakaś podpowiedź
6 maj 20:30
ICSP: | | √2 | | √2 | |
sinx + cosx = √2 * ( |
| sinx + |
| cosx) = |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
= √2 * (sinx * cos |
| + cosx * sin |
| ) = √2 sin(x + |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
6 maj 20:32
Blue: hmmmm tylko jak to teraz narysować?
6 maj 20:39
Blue: a nie co ja gadam dzielimy przez pierwiastek i wszystko jest pięknie. Dziękuję Ci bardzo !
6 maj 20:40
Blue: Ale powiem Ci, że to trudne nie jest , ale żeby na to wpaść.... nigdy bym nie wpadła na to,
żeby to tak rozpisać...
6 maj 20:41
Mila:

f(x)=sinx+cosx
sinx*cos(45)+sin(45)*cosx=1
sin(x+45)=1
6 maj 20:41
Blue: To teraz ciekawe, czy z następnym przykładem sama sobie poradzę, bo jest podobne...
6 maj 20:45
Blue: Mila, nie trzeba było , już zrozumiałam
6 maj 20:46
ICSP: Mając A sinx + B cosx wyciągasz przed nawias √A2 + B2
6 maj 20:46
Blue: Kurcze, chyba sobie nie poradzę.... Pomożecie mi z następnym przykładem

?
6 maj 20:50
Blue: a nie, nie , już chyba wiem. ICSP Twoje rady są bardzo pomocne
6 maj 20:52
ICSP: Jeśli damy radę.
6 maj 20:52
Blue: Wyszło mi! fuck yeah

Dzięki Wam
6 maj 20:55
Blue: ICSP dałam radę sama dzięki Twojej radzie
6 maj 20:56