prawdopodobienstwo
gosiata: na ile sposobów można wybrać 2 graczy spośród 10 zawodników?
6 maj 13:42
zawodus: na 45 sposobów.
6 maj 13:45
gosiata: jak to

?
to nie może być 9*10=90
6 maj 13:46
6 maj 13:48
Adolf: 9*10=90
Każdy zawodnik może być 'użyty' dwa razy
przyklad:
AB,AC,AD,AE,AF,AG,AH,AI,AJ = 9
BA,BC,BD,BE,BF,BG,BH,BI,BJ = 9
itd.
6 maj 13:53
zawodus: gosiata a czy Antek i Zosia to inny stwór niż Zosia i Antek?
6 maj 13:53
zawodus: Widzę, że cały czas pojawiają się ludzie, co to uparcie twierdzą, że ma być 90
6 maj 13:54
J: To są kombinacje dwuelementowe zbioru dziesięcioelementowego ( kolejność nie gra roli)
6 maj 13:54
J: | | | |
Spokojnie ... = | = 45 ..  |
| | |
6 maj 13:55
gosiata: mhmmm

no trudno, zatem 2% odpłynęło w siną dal...
6 maj 14:01
zawodus: J
6 maj 14:02
PW: Dodam zjadliwie, że 90 − to gdyby mieli iść gęsiego.
6 maj 14:26
K: Ale nie sądzicie że jeśli w pytaniu jest napisane "na ile sposobów" to wyjdzie 90 bo kolejność
też się liczy jako inny sposób? Jeśli byłoby napisane: "Ile par można wybrać?" to by było 45
ale tu jest napisane na ile sposobów. Dla mnie jest to źle sformułowane pytanie...
6 maj 16:05
PW: Tak, zadania powinny być staranniej formułowane.
Jednak właśnie gdyby było powiedziane "ile par", to odpowiedź byłaby "90". Matematycy pod
określeniem "para" rozumieją zbiór złożony z 2 elementów i określonego na nim porządku.
Dlatego na przykład wektor to (uporządkowana) para punktów − co innego AB→ i co innego BA→.
Jeżeli w rozwiązaniu uczeń napisze, że przez sposób podziału rozumie wydzielenie dwóch grup i
nadanie im porządku (np. pierwsza drużyna i druga drużyna), to nie można takiego rozwiązania
zakwestionować − wie o czym mówi i poprawnie to policzył. Jeżeli jednak nie ma takiego
komentarza, to przez sposób podziału należy rozumieć wydzielenie dwóch podzbiorów bez
nadawania im hierarchii − wtedy poprawną odpowiedzią jest 45.
6 maj 16:50
K: Napisałem również w innym temacie. Może faktycznie słowo "par" nie bardzo pasuje, ale np. mogło
być "ile dwuosobowych zespołów" w takim razie. Bo dla mnie pytanie "Na ile sposobów?" też jest
dwuznaczne. To zadanie było zamknięte więc ciężko o dodatkowy komentarz. Wg mnie powinni uznać
obie odpowiedzi.
6 maj 16:53
PW: Gwoli wyjaśnienia: ostatni akapit trochę nie na temat − myślałem o innym zadaniu, w którym
pytano o podział zbioru 2n osób na dwie drużyny po n zawodników − wtedy jest ten sam problem −
uwzględniać kolejność tworzonych zbiorów, czy nie?.
6 maj 16:54
PW: Gdybym ja sprawdzał, to bym uznał (trudno, niedostatecznie precyzyjnie sformułowałem zadanie).
Ale oni mają "klucze"
6 maj 16:57
Viewer: Ale punkt widzenia calkiem ciekawy, bo faktycznie SPOSOBÓW jest 90, bo kazda pare mozna wybrac
na 2 sposoby. Ja bylem rozdarty pomiedzy oboma tymi wynikami i w koncu wybralem 90...
6 maj 17:05
JL: nie wypisujcie bzdur ....para AB to to samo co BA
6 maj 19:27
PW: JL − chcesz nas zakrzyczeć, czy masz inną wiedzę niż powszechnie uznana? Ta "powszechnie
uznana" to są definicje, czyli umowy międzyludzkie co do sposobu rozumienia pewnych określeń.
Bierzemy je z książek i nie zmieniamy na własną rękę. Nie mówimy, że inni gadają bzdury,
dopóki nie jesteśmy pewni (a nawet wtedy można to wyrazić inaczej, np. podając bibliografię;
czekam na odnośnik bibliograficczny w takim razie).
6 maj 21:43
Asia: Zawodnicy nie moga sie powtarzac ani byc sami ze soba.....jak macie (1,2) tak nie moze juz być
(2,1) bo powtarzacie
8 maj 20:46
Vizer: A kto mi wytłumaczy dlaczego do kostki się używa wariacji a nie kombinacji, skoro para liczb
np, 6,5 to jest to samo co 5,6, są chętni?

(mniej więcej znam odp. ale wydaje mi się, że nie
jest to banalne zagadnienie).
8 maj 20:55
Tadeusz:
...
Vizer ... a tak to już na pewno nie można "definiować" zadania.
Do kostki to ja mam botki −
8 maj 21:00
Asia: I wynik powinien wyjsc 45

Gratuluje wszystkim którzy sie kopli na zadaniu
8 maj 21:04
Proceder: te 90 zawodników jest moim jedynym błędem z zamkniętych.:0
o otwartych lepiej nie mówić

może 80% dociągne z całości...
8 maj 21:05
Vizer: Nie chciało mi się rozpisywać, ale proszę bardzo :
Chodzi o problem rzutu kostki, ale do gry a nie o pewną część ciała. Zawsze przy liczeniu
omegi czy zdarzeń sprzyjających wypisujemy ciągi, więc pytanie się rodzi dlaczego nie używa
się kombinacji i nie wypisuje się zbiorów skoro para wyników − 5 i 6, to jest to samo co 6 i
5? To samo rzut monetą.
8 maj 21:07
Asia: no bo kostki masz dwie prawda i na jednej kostce moze wypasc 3 a na drugiej 4 albo na drugiej
wypadnie 3 a na pierwszej 4 i to moze byc bo to dwie inne kostki...(3.4) i (4.3) moze byc ale
tam zazwyczaj jest oblicz prawdopodobienstwo ile wyjdzie oczek parzystych albo nie parzystych
i te oczka dodajesz do siebie i masz....
8 maj 21:29