Ułamki algebraiczne
jellyfish: 1. Po rozszerzeniu ułamka 1/x−1, gdzie x≠1, otrzymano ułamek o mianowniku 3x3−3x2+5x−5. Zatem
licznik otrzymanego ułamka jest równy:
A. 3x2 B. 3x2−5 C. 3x2+5 D. 3x−5 (odp C)
2. W wyniku dodawania x2−3/x−2 + 1/2−x, gdzie x≠2, otrzymamy wynik:
A. 0 B.x2−2 C.x+2 D.x−2 (odp. C)
3. Równanie x2+4/x−5 = 0:
A. jest sprzeczne B.jest tożsamościowe C. ma dwa rozwiązania D. ma trzy rozwiązania
(odp.A)
4. Równanie x−1/x+1 = x+1/x−1 ma taki sam zbiór rozwiązań, jak równanie:
A. x2+1=0 B. x2/x=0 C. |x|=0 D. 3/x=0 (odp C)
5. Suma wszystkich rozwiązań równania (x−3)(x−2)(x+1)(2x−3)/2x2−9x+9=0 wynosi"
A. 1 B. 5 1/2 C.10 D. 4 2/3 (odp A)
6. Dane jest równanie 5/x −a2=2x z niewiadomą z, gdzie x≠0. Liczba 1/2 jest rozwiązaniem tego
równania wtedy i tylko wtedy, gdy:
A. a=3 B. a=−3 C.a2= 1.5 D. a∊ {−3,3} (odp D)
W nawiasach napisałam poprawne odpowiedzi. Proszę o pomoc.
6 maj 02:16
Janek191:
z.1
3 x3 − 3x2 + 5 x − 5 = 3x2*( x − 1) + 5*( x − 1) = ( 3 x2 + 5)*( x − 1)
Mianownik rozszerzono przez 3x2 + 5, więc i licznik rozszerzono przez 3x2 + 5,
a 1*( 3 x2 + 5) = 3x2 + 5
6 maj 02:51
Janek191:
z. 2
x ≠ 2
| x2 − 3 | | 1 | | x2 − 3 | | −1 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| x − 2 | | 2 − x | | x − 2 | | x − 2 | |
| x2 − 3 − 1 | | x2 − 4 | | ( x − 2)*( x + 2) | |
| = |
| = |
| = x + 2 |
| x − 2 | | x − 2 | | x − 2 | |
6 maj 02:55
Janek191:
z.3
Równanie jest sprzeczne ( nie ma rozwiązania), bo x
2 + 4 > 0
6 maj 08:22
Janek191:
z.4
| x − 1 | | x + 1 | |
| = |
| ; x ≠ − 1 i x ≠ 1 |
| x + 1 | | x − 1 | |
( x − 1)*( x −1) = ( x+ 1)*(x + 1)
x
2 − 1 = x
2 + 2 x + 1
2x = 0
x = 0
====
Odp. C , bo I x I = 0 ⇔ x = 0
6 maj 08:26