równania na wielomianach
jellyfish: 1. Ilu jest równa suma rozwiązań równania (x+1)2 (2x+1) = 3(x+1)?
2. Równanie (x+5)(x+2m)(x−8)=0 ma trzy rozwiązania, z których dwa są dodatnie. Zatem ile może
być równe m?
3. Równanie 4x3−10x2=8x−a ma rozwiązanie równe √2. Ile jest równy iloczyn pozostałych
rozwiązań tego równania?
6 maj 01:35
P@weł: 1.
(x
2 + 2x + 1 )(2x+1) = 3x+3
2x
3 + x
2 + 4x
2 + 2x + 2x +1 −3x −3 = 0
2x
3 + 5x
2 + x − 2 = 0
w(−1) = 0 − jesli podsatwisz (−1) pod iksy to wyjdzie tobie wynik 0
(x+1)(2x
2+3x−2)
6 maj 01:49
jellyfish: podane są odpowiedzi
a)−4
b)−1 1/2
c) 4
d) −2 1/2
Prawidłowa to D.
6 maj 01:55
P@weł: zgadza sie
6 maj 02:08
Janek191:
z.2
( x + 5)*( x + 2m)*( x − 8) = 0
Mamy
x1 = − 5 x2 = 8 ,aby x3 było > 0 musi być m < 0.
6 maj 02:15
Janek191:
z.3
√2 jest rozwiązaniem równania
4 x3 − 10 x2 = 8 x − a
więc
4*(√2)3 − 10*(√2)2 = 8*√2 − a
4*2√2 − 10*2 = 8√2 − a
8√2 − 20 = 8√2 − a ⇒ a = 20
mamy więc równanie
4 x3 − 10 x2 = 8 x − 20
4 x3 − 10 x2 − 8 x + 20 = 0 / : 2
2 x3 − 5 x2 − 4 x + 10 = 0
x2*( 2 x − 5) − 2*( 2 x − 5) = 0
( x2 − 2)*(2 x − 5) = 0
( x − √2)*( x + √2)*(2 x − 5) = 0
x1 = √2 x2 = − √2 x3 = 2,5
więc iloczyn pozostałych pierwiastków jest równy
x2*x3 = − √2*2,5 = −2,5√2
========================
6 maj 02:44
pigor: ..., ile jest równa suma rozwiązań równania (x+1)
2 (2x+1)= 3(x+1) ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x+1)2 (2x+1)= 3(x+1) ⇔ (x+1)
2 (2x+1)− 3(x+1)= 0 ⇔
⇔ (*)
(x+1) [(x+1)(2x+1)−3]= 0 ⇒ 2x
2+3x−2=0 ⇔ 2x
2+4x−x−2= 0 ⇔
⇔ 2x(x+2)−1(x+2)= 0 ⇔
(x+2)(2x−1)= 0 , stąd i z (*)
x1+x2+x3= −1−2+
12=
−2,5, odp.
D. ...
6 maj 08:53