dostanę jakieś punkty za to zadanie? zad.33za 5pnkt
qwertyuio: dostane jakies punkty za to zadanie?
zad. 33. (5 pkt)
turysta zwiedzał zamek stojący na wzgórzu. droga łącząca parking z zamkiem ma długość 2,1 km.
łączny czas wędrówki turysty z parkingu do zamku i z powrotem, nie licząc czasu poświęconego
na zwiedzanie był równy godzinę i 4 minuty. oblicz z jaką średnią prędkością turysta wchodził
na wzgórze , jeżeli prędkość ta była o 1 km/h mniejsza od średniej prędkości, z jaką schodził
ze wzgórza.
s=2,1 km
t=64 min − 32min
V=s:t
V=2,1km/h :32/60h
V=2,1km * 60/32 h
Vsrednia≈ 4km/h
Vsrednia − 1km/h
V≈3km/h
6 maj 17:42
razor: a na jakiej podstawie wnioskujesz ze czas wchodzenia i schodzenia z gory byl taki sam?
6 maj 17:44