Dwa koła zębate
Mati: Jedno koło zębate ma 64 zęby, a drugie 28 zębów. Koło pierwsze jest napędzane przez koło
drugie. Po ilu obrotach każdego koła te same zęby spotykają się?
nie mam żadnego pomysł aby ugryźć te zadanie, jeśli ktoś ma czas i chęci proszę aby je
rozwiazal
6 maj 00:10
Eta:
Zęby się spotykają po 16 obrotach koła dużego i 7 obrotach koła małego
6 maj 00:36
Eta:
NWW(64,28)=448 448=64*
7 , 448=28*
16
Dobrej nocki Wszystkim
6 maj 00:55
Eta:
Poprawiam chochlika : po 16 obrotach koła małego i po 7 obrotach koła dużego
6 maj 00:58
Mati: dzięki
6 maj 21:57