wielomiany
jellyfish: 1. Pierwiastkiem wielomianu P(x)=x3−8x jest liczba:
a)2
b) 2√2
c) 8
d) −3
Prawidłowa odpowiedź to B, tylko nie bardzo rozumiem dlaczego tak jest.
2. O wielomianie W(x) = −x4+2x3+ax−6 wiadomo, że W(−2) = −44. Zatem współczynnik a jest
równy:
a)19
b)3
c)−41
d)1/3
I tu znowu odpowiedź B i również nie rozumiem..
6 maj 01:28
ICSP: P(x) = x
3 − 8x
Wstawiamy kolejne odpowiedzi za x i patrzymy gdy wyjdzie 0
a) 2
3 − 8 * 2 = 8 − 16 = − 8 ≠ 0
b) (2
√2)
3 − 8 * 2
√2 = 16
√2 − 16
√2 = 0

Dla pewności można jeszcze sprawdzić c oraz d
c) 8
3 − 8
2 = 8
2(8 − 1) = 7 * 8
2 ≠ 0
d) (−3)
3 − 8 * (−3) = −27 + 24 = −3 ≠ 0
B
w(−2) = −44
za x wstawiam −2 a za w(x) wstawiam −44
−44 = −16 − 16 −2a − 6
2a = −38 + 44
2a = 6
a = 3
B
6 maj 01:34
jellyfish: przeogromnie dziękuję, bardzo mi to pomogło
6 maj 01:40
Janek191:
1 ) można też zrobić w ten sposób
x3 − 8 x = x*( x2 − 8) = x*( x − √8)*( x + √8) = x*( x − 2√2)*( x + 2√2)
Z II nawiasu wynika, że pierwiastkiem równania jest liczba 2√2.
√8 = √4*2 = √4*√2 = 2 √2
6 maj 02:03
Janek191:
Oczywiście z I nawiasu ( a z II czynnika )
6 maj 02:58