Pomocy
xpp: Dany jest wielomian W(x) = x5 − 6x3 + 4x2 + mx + k. Wyznacz parametry m,k, tak aby ten
wielomian był podzielny przez wielomian G(x) = (x+3)2
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
6 maj 19:24
Tadeusz:
np tak:
x3−6x2+21x−68
(x5−6x3+4x2+mx+k):(x2+6x+9)
−x5−6x4−9x3
−6x4−15x3+4x2
6x4+36x3+54x2
21x3+58x2+mx
−21x3−126x2−189x
−68x2+(m−189)x+k
68x2+408x+612
m=−219 k=−612
6 maj 19:43
xpp: a m nie powinno się równać 597?
6 maj 20:01
xpp: przepraszam, źle spojrzałam wszystko jest ok

wielkie dzięki
6 maj 20:05
pigor: ..., lub z kryterium istnienia pierwiastków wielokrotnych
przy pomocy pochodnych 1−szej i 2−giej wielomianu W
⇔
W(−3)=0 i W'(−3)=0 i (*) W''(−3)≠0 ⇒
⇒ −243+6*27+36−3m+k=0 i 5*81−18*9−24+m=0 ⇒
⇒ −243+198=3m−k i 405−186+m=0 ⇒
⇒ k=3m+45 i 219+m=0 ⇒
m= −219 i k= −612
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. warunek (*) sam(a) sobie sprawdź . ...
6 maj 20:15
Tadeusz:
... duuuuża rośnij −
6 maj 20:22