| 5π | 5*180 | ||
= | o = 75o | ||
| 12 | 12 |
| √3 | ||
cos 2*75o = cos150o = cos( 90 + 60)o = − sin 60o = − | ||
| 2 |
| √3 | ||
2 cos2 75o − 1 = − | ||
| 2 |
| √3 | ||
2 cos2 75o = 1 − | / : 2 | |
| 2 |
| 1 | √3 | 2 − √3 | ||||
cos2 75o = | − | = | ||||
| 2 | 4 | 4 |
| √ 2 − √3 | 2 √2 − √3 | √8 − 4√3 | ||||
czyli cos 75o = | = | = | = | |||
| 2 | 4 | 4 |
| √(√6 − √2)2 | √6 − √2 | |||
= | = | |||
| 4 | 4 |
| 2 − √3 | 4 − ( 2 −√3) | 2 + √3 | ||||
sin2 75o = 1 − cos2 75o = 1 − | = | = | ||||
| 4 | 4 | 4 |
| √ 2 + √3 | √8 + 4√3 | √(√6 + √2)2 | ||||
sin 75o = | = | = | = | |||
| 2 | 4 | 4 |
| √6 + √2 | ||
= | ||
| 4 |
| sin 75o | √6 + √2 | 4 | ||||
zatem tg 75o = | = | * | = | |||
| cos 75o | 4 | √6 − √2 |
| √6 + √2 | √6 + √2 | 6 + 2√12 + 2 | ||||
= | * | = | = | |||
| √6 − √2 | √6 + √2 | 4 |