ułamki algebraiczne
jellyfish: 1. Funkcje F(x) = 2x oraz G(x)= x−3x przyjmują tę samą wartość równą:
A. 0 B. 5 C. 0,4 D.2 (odp C)
2. Dana jest funkcja F(x) = 4x +3, gdzie x≠0. Wskaż zdanie prawdziwe.
A. funkcja F jest rosnąca w zbiorze (−∞,3)
B. Dziedziną funkcji F jest zbiór R
C. wykres funkcji F ma z osią OY punkt wspólny
D. liczba F(−π) + F(√3) jest dodatnia
(odp D) dlaczego ?
3. Punkt P(a,b) należący do wykresu funkcji F(x) = −9x ma tę własność, że jego rzędna jest
o 6 większa od odciętej. Zatem:
A. a*b>0 B. ab < −1 C. ab > 0 D. log27 b = − 1a (odp D)
4. Funkcja F(x) = −2x+3x+1, gdzie z jest liczzbą całkowitą różną od −1, przyjmuje wartość
będącą liczbą całkowitą dla:
A. jednego argumentu
B. dwóch argumentów
C. trzech argumentów
D. czterech argumentów (odp D)
6 maj 22:21
Daria: również proszę o rozwiązanie
7 maj 00:46
asdf: frytki do tego? pierw wlasne obliczenia.
2.
| | 4 | |
F(−π) = |
| +3 na oko: na pewno jest wieksze od −1 |
| | −π | |
| | 4 | |
F(√3) = |
| + 3, na pewno jest dodatnie i wieksze od 3, wniosek: |
| | √3 | |
−1 + 3 > 0 (dodatnie)
mozesz wziac kalkulator do reki i rozwiazac.
7 maj 00:52
Piotr:
1. w czym problem ? podstawiaj po kolei i sprawdz.
7 maj 01:00
Olgaaa: To może najpierw czego nie rozumiesz?
7 maj 01:01
jellyfish: teraz to już tylko zadania 4
7 maj 01:34
jellyfish: znaczy się 3
7 maj 01:34
jellyfish: mogę je tak zrobić?
b=a+6
F(x)= −9x
a+6= −96 /*a
a2+6a=−9
a2+6+9=0
(a+3)2=0
a+3=0
a=−3
b=−3+6=3
P(−3,3).........
na tej zasadzie?
7 maj 01:42