matematykaszkolna.pl
JEDNA MAŁA WSKAZÓWKA. PROSZE!!! salix: Witam Was! Proszę pomóżcie mi z takim zadaniem. Zadanie brzmi: Zbadaj istnienie i liczbę rozwiązań równania z wartością bezwzględną /x+3/ +/x−1/=a w zależności od parametru a. Wiem jak to rozwiązać tylko mały problem tkwi z wyznaczeniem przedziałów dla niewiadomej x . Dlaczego te przedziały to (−oo,−3),<−3,−1>,(−1,+oo), a nie np.: (−oo,−3>,(−3,−1),<−1,+oo). Skąd mam wiedzieć czy nawiasy maja być zamknięte czy otwarte.TO ZADANIE MNIE JUZ FRUSTRUJE! POMOCY!
6 maj 12:51
J: Zasada prosta ... zachować kierunek domykania. (−,−3) , < −3,−1) , < 1, +)
6 maj 12:54
Raf: Z DEFINICJI WARTOŚCI BEZWZGLĘDNEJ
 x gdy x≥0  
|x| =
 −x gdy x<0 
Widzisz, w którym miejscu jest ≥? Wtedy gdy wyrażenie w module jest dodatnie. A na przykład x+3≥0 dla x≥−3. Dlatego jest przedział <−3,−1) i domknięte nawiasy są po lewej stronie przedziału, nie po prawej!
6 maj 12:54
ja: Obojętnie! tak lub tak skrajne sa włączone
6 maj 12:55
J: Drugi nawias oczywiście: <−3,1)
6 maj 12:56
pigor: ... , zbadaj istnienie i liczbę rozwiązań równania |x+3|+|x−1|= a w zależności od parametru a. −−−−−−−−−−−− otóż,z interpretacji tego równania na osi OX stwierdzam: a<40 rozwiązań ; a=4 wiele rozwiązań x∊[−3;1] i to chyba tyle . ...emotka a>42 rozwiązania
6 maj 13:07
salix: J: Napisałeś że drugi przedział to <−3,1) a w odpowiedziach jest że <−3,1>
6 maj 13:15
salix: A jest jakaś prosta reguła( tak na chłopski rozum) określania czy nawiasy są domknięte, czy nie?
6 maj 13:19
Raf: tosz przecie napisołech
6 maj 13:20
salix: Koledzy a jak byście wyznaczyli przedziały Jeśli równanie byłoby takie /x+3|−|x−1|= a ?
6 maj 13:26
salix: ....z minusem pomiędzy war.bezw..
6 maj 13:27
J: Ja bym robił tak ... (−,−3> , (−3 , 1> , (1,+)
6 maj 13:29
salix: A w odpowiedziach jest (−,−3> , (−3 , 1) , <1,+) Co ty na to?
6 maj 13:32
J: Widocznie nie mam racji..emotka
6 maj 13:35
salix: Albo mi się coś po....ło.emotka Dobra muszę to ogarnąć jutro na spokojnie, Coś się wymyśli. Dzieki wszystkim!
6 maj 13:37
Raf: ..... hopcy.. wszystkie możliwości z nawiasami są praktycznie poprawne, ale czymajmy się definicji.W tym przypadku może ujść wam płazem, w innym przypadku, w innym zadaniu dotyczącym czegoś innego będzie źle
6 maj 13:44
pigor: ..., nawiasy możesz stawiać jakie chcesz i gdzie chcesz, ale tak, aby uwzględnić wszystkie x∊D (żadnego x nie pominąć), czyli do dziedziny równania, nierówności i tyle
6 maj 13:56