Chodzi mi o zadanie 34 z matury. Chciałem spytać czemu mi wyszedł zły wynik:
kamczatka: Chodzi mi o zadanie 34 z matury.
http://cke.edu.pl/images/files/matura/arkusze_2014/matematyka_PP_A1.pdf
Chciałem spytać czemu mi wyszedł zły wynik:
wyliczam bok kwadratu a = 2
Wyliczam wszystkie kąty w trójkątach i widać że każdy ma 30,60,90 więc postanowiłem wszystko po
kolei wyliczać z trygonometrii:
ΔADE:
ΔCDG:
|CA| = |DA| + |CD| = 4 +
√3
ΔCDG:
|CG|
2 + (
√3)
2 = 4 |CG| = 1
ΔBGF:
| | 2 | | 4√3 | |
sin60 = |
| |GB| = |
| |
| | |GB| | | 3 | |
| | 7√3 | |
|CB| = |GB| + |CG| = |
| = h |
| | 3 | |
| | 1 | | 7√3 | | 14√3 | |
P = |
| (4 + √3)( |
| ) = |
| + 3,5j2 |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
Co zrobiłem nie tak ? Mam nadzieję że ktoś mi pomoże i nie zrazi go ten cały zapis.
6 maj 18:58
zawodus: | | 4√3 | | 7√3 | |
Od kiedy 1+ |
| = |
| ? |
| | 3 | | 3 | |
6 maj 19:11
Eta:
| | 4 | | 3+4√3 | | 7√3 | |
|CB|=1+ |
| √3 = |
| ≠ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
6 maj 19:12
kamczatka: | | 4 | |
to nie było trzeba tego dodawać tylko zostawić 1+ |
| √3 ? |
| | 3 | |
6 maj 19:18
zawodus: Można dodać, ale nie tak jak robisz to ty
6 maj 19:21
kamczatka: to ile to będzie bo nie mogę jakoś tego policzyć
6 maj 19:22
zawodus: Witam
Eta 
Jak tam maturka?
6 maj 19:22
Eta:
Ja jestem w I LO

za 2 lata odpowiem
6 maj 19:23
kamczatka: ale przecież jak sprowadzę do wspólnego mianownika to:
6 maj 19:24
Eta:
3

+4

=
6 maj 19:26
Marcin: Etaa skoro jesteś w I LO, to od której klasy gimnazjum już tu pomagasz?
6 maj 19:26
Eta:
Jasne?
6 maj 19:27
Eta:
Od przedszkola
6 maj 19:27
kamczatka: | 3+4√3 | |
| ? ja pierdziele  |
| 3 | |
6 maj 19:27
Eta:

( nie napisz tak na rozszerzeniu w piątek!
6 maj 19:28
Marcin: | | 4√3 | | 3 | | 4√3 | | 3+4√3 | |
1 + |
| ⇔ |
| + |
| ⇒ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
6 maj 19:28
kamczatka: To ciekawe ile ja za to mogę dostać pkt ? Jak źle to dodałem a reszta ok ? Jak myślicie

?
6 maj 19:29
Marcin: Siedziałaś przed komputerem w pampersach i pomagałaś maturzystom
6 maj 19:30
zawodus: To nie próbowałaś swoich sił?

3

+4

=
6 maj 19:30
Eta:
To bardzo poważny błąd!
6 maj 19:30
kamczatka: ale no ile mogę dostać

? bo teraz już nie mogę wytrzymać co z tą moją maturą z matematyki
6 maj 19:31
kyrtap: Marcin
6 maj 19:31
Eta:
3pkt
6 maj 19:32
kyrtap: już mi jakoś opadły nerwy
6 maj 19:32
kamczatka: o to nie jest źle
6 maj 19:32
Marcin: O widzisz! I bardzo dobrze
6 maj 19:33
kyrtap: może będę miał te 80% lub więcej i może nie będzie aż tak źle
6 maj 19:33
Eta: Teraz myśl o
Dniu Zwycięstwa −−−−− 9 maja
6 maj 19:33
6 maj 19:33
kyrtap: Eta ja liczę na to nawet nie wiesz jak
6 maj 19:34
Marcin: Będzie dobrze, musi być

Optymistom żyje się lepiej
6 maj 19:34
kyrtap: a ja co na ulicy żyje?
6 maj 19:35
kamczatka: bo z tym prostopadłościanem to taki głupi błąd zrobiłem, a bym miał 4 pkt, a tak to teraz nie
wiadomo 4pkt raczej nie dadzą może 1
6 maj 19:36
Eta:
Jeżeli już to powinien Ci wyjść 3√3
6 maj 19:36
kyrtap: ja to wyliczyłem 4 pola i pododawałem ale nie wiem gdzie błąd zrobiłem i nie chce wiedzieć
6 maj 19:36
bezendu:
Dobrze, że nie było żadnego trójkąta do udowodnienia jak na razie to co wstawił Jakub do tej
pory czyli do zadania z prawdopodobieństwem mam 35 punktów
6 maj 19:36
Marcin: Kamczatka, gdybyś miał dysleksję, to miałbyś za taki błąd fulla.
6 maj 19:37
Eta:
Koniec Panowie

teraz myślcie o 9 maja
6 maj 19:37
kamczatka: to jak myślisz Eta na ile mogę pkt liczyć z tego prostopadłościanu , ale jestem wkurzony na te
zadanie, chyba dziś nie zasnę
6 maj 19:38
Marcin: Ja myślę o 7 maja, jutro mam pierwsze rozszerzenie, a w sumie mało co potrafię
6 maj 19:38
kyrtap: ja to samo Marcin
6 maj 19:40
kamczatka: Eta to ile pkt
6 maj 19:40
Eta:
Za ile pkt było to zadanie?
6 maj 19:41
zawodus: Dowiesz się w czerwcu ile masz punktów
6 maj 19:41
kamczatka: 4
6 maj 19:42
kyrtap: dokładnie
6 maj 19:42
bezendu:
Zawodus w piątek jesteś ?
6 maj 19:43
kamczatka: To Eta ile mogę dostać z tych 4 pkt
6 maj 19:43
Eta:
Ja dałabym ...2−3pkt
6 maj 19:43
bezendu:
Bo mam kilka pytań odnośnie dalszej nauki matematyki
6 maj 19:43
lechit27: Ale wy przeżywacie te matury

trzeba się wyluzować
6 maj 19:44
kyrtap:
6 maj 19:44
kyrtap: lechit27 za programowanie się bierz
6 maj 19:45
kamczatka: o jak bogato to jak tak mówisz to dadzą 3pkt jak nic,
Lechti nie po to przez rok czasu przerobiłem kilka tys zadań żeby teraz jak się okazało
podstawę napisać na ~70% lub mniej
6 maj 19:45
kyrtap: kamczatka też napisałem podobnie
6 maj 19:45
kyrtap: w piątek się okaże wszystko
6 maj 19:46
6 maj 19:46
Marcin: Rozszerzenie będzie rehabilitacją
6 maj 19:46
kyrtap: lub zawali
6 maj 19:47
lechit27: Rozszerzenia może za to trudnego nie będzie
6 maj 19:48
Marcin: Tkwij dalej w swoim pesymizmie!
6 maj 19:49
kyrtap: bo mnie dzisiaj te Cke wkurzyło jakieś ciotki tam siedzą
6 maj 19:51
kyrtap: sami niech usiądą i piszą to ciekawe na ile by napisali
6 maj 19:51
Marcin: (22) 53−66−500
Łap numer telefonu. dzwoń z pretensjami
6 maj 19:52
kyrtap: lechit27 dryndnij tam
6 maj 19:53
lechit27: cke dobrze zrobiła

poziom był równy dla każdego
6 maj 19:55
lechit27: Kto się nie nauczył pójdzie do prywatnej uczelni i tyle
6 maj 19:56
Marcin: Żeby tylko jutro i jeszcze nie odwaliło. Rozprawkę muszą dać
6 maj 19:58
kyrtap: lechit27 Tobie w łapę ten arkusz powinni dać ciekawe jakbyś napisał?
6 maj 20:01
kyrtap: co za ciotka z lechita
6 maj 20:03
kyrtap: nie Marcin?
6 maj 20:06
Marcin: Skąd wiesz, ze lechit nie pisał?
6 maj 20:08
kyrtap: bo to mój brat
6 maj 20:08
Marcin: A bratu jak poszła maturka?
6 maj 20:10
kyrtap: haha lepiej nie pytaj
6 maj 20:12
Marcin: Tak dobrze? Tak źle?
6 maj 20:13
kyrtap: bardzo dobrze
6 maj 20:13
Marcin: rozszerzenie też?
6 maj 20:14
kyrtap: co ty podstawę zdał na 60%
6 maj 20:17
Uczę się: zauważyliście że matma jak i polski były trudniejsze niż w zeszłych latach? Słyszałem też
pogłoski że w tym roku chcą uwalić dużo maturzystów z powodu tej "nowej" matury. Chcą pokazać
że nowa formuła będzie trudniejsza, by się już teraz przygotowywali... Znając nasze szczęście,
na rozszerzeniu dadzą coś hardkorowego

Mam nadzieję że angielski rozszerzony nie będzie
trudny a szczególnie to pisanie. Uczyłem się w sumie tylko do rozprawki

Jednak jestem
pewny, że akurat rozprawki nie będzie właśnie dlatego bo uczniowie tylko do niej się
przygotowują ^^ Będzie ciężko tak sądze.
6 maj 20:18
kyrtap: to stypa jak nie będzie rozprawki ale mam nadzieję że nie są aż tacy wredni
6 maj 20:20
Marcin: Uczę się, według mnie przesadziłeś. Napisałeś to tak, jakby ta matura była niesamowicie trudna,
wręcz nie do napisania
6 maj 20:22
kyrtap: bo tak jest Marcin ale chociaż ich pochwalę za Potop
6 maj 20:23
kyrtap: wyjdzie z tej matury tak że do polaka się wcale nie przygotowywałem a napiszę najlepiej
6 maj 20:23
Uczę się: Ja nie mówię że była niesamowicie trudna. Czytaj ze zrozumieniem ^^ Napisałem że były
trudniejsze niż w zeszłych latach

I na pewno angielski jak i rozszerzenia również będą
trudniejsze.
6 maj 20:24
Uczę się: Co nie znaczy, że o polski pisemny się lekko boję, że nie starczy. Humanistą to ja na pewno nie
jestem ^^
6 maj 20:25
Hajtowy: A jak zdać podstawowy angielski?
6 maj 20:30
kyrtap: nie wiem martwię się bardziej o rozszerzenie bo już dawno nie zaglądałem do angola
6 maj 20:32
jakubs: Będzie hardkorowo to i progi spadną
6 maj 20:35
Uczę się: mi też rozszerzenia są bardziej potrzebne niż podstawy
6 maj 20:36
Hajtowy: Ale ja chce zdać angielski

nie pytam co Wam jest potrzebne
6 maj 20:42
kyrtap: ja usiądę koło dobrej osoby z angola może być wysoki wynik
6 maj 20:45
jakubs: To chyba z lornetką, żeby odpowiedzi zobaczyć

Hajtowy naucz się krótkich form użytkowych, a czytanie i pisanie jak nie wiesz to strzelaj.
6 maj 20:52
Uczę się: co musisz znać żeby zdać angielski? Pisanie krótkich form wypowiedzi tj. zaproszenie,
pocztówka, ogłoszenie i takie duperele. Pisanie listu formalnego, nieformalnego (120 sł),
czytaniem słuchanie i w sumie to wszystko
6 maj 21:02
bezendu:
Dajcie Panowie jakiś linki do przydatnych zwrotów
6 maj 21:58
6 maj 22:09