Jeśli nie odpowiecie będę miał koszmary po nocach
kamczatka: Jeśli nie odpowiecie będę miał koszmary po nocach, więc może ktoś się skusi

Więc tak moje pytanie dotyczy zadania z dzisiejszej matury z prostopadłościanem.
Więc podstawiam do wzoru:
198 = 2(ab+bc+ba) krawędzie to a = x b = 2x c = 3x bo stosunek ich to 1:2:3
i nie wiem czemu pod 2 wstawiłem x
198 = 2x(ab+bc+ba)
przez co zamiast wyjść
198 = 22x
2
wyszło mi:
198 = 22x
3
przez co krawędź wyszła mi
√3 zamiast 3
I dalej obliczyłem przekątna kwadratu w podstawie a następnie z Pitagorasa przekątną
prostopadłościanu. Dobry schemat obrałem tylko przez nieuwagę wstawiłem tego x'a i
powychodziły mi inne wyniki niż powinny.
I moje pytanie ile mogę dostać pkt za to zadanie jeśli dostanę ? Możliwe było zdobycie 4 pkt.
6 maj 16:52
Mila:
To już przeszłość i nic nie możesz zrobić tylko czekać na wyniki. Na pewno jakieś punkty
dostaniesz, jeśli dalsze obliczenia prawidłowe.
Przestań się przejmować, co ma być to będzie. Myśl o następnych egzaminach.
6 maj 17:05
Janek191:
Czy nie powinno być 2*(a*b + b*c + a*c) ?
6 maj 17:07
kyrtap: proponuję zakończyć temat matur
6 maj 17:09
Marcin: Tak

Czas zając się angielskim, bo jutro rozszerzenie
6 maj 17:11
kamczatka: To jutro od razu rozszerzenie jest?
6 maj 17:11
Marcin: Tak
6 maj 17:16