ciąg
aaaa:(: jak jest wyznaczany ten ostatni ciąg c
n
https://matematykaszkolna.pl/strona/3655.html
tak na chłopski rozum jak zrobił to Jakub? Bo nie łapuje tego a pewnie banalne, wiem że są te
liczby które się powtarzają ale nie potrafię tego wyznaczyć
6 maj 17:19
Marcin: Wyznaczył NWW tych liczb. Potrafisz wyznaczać NWW
6 maj 17:22
aaaa:(: no to będzie 50, czyli pierwsza to 150, 200, ... 950?
6 maj 17:26
Marcin: Masz 6 i 15
NWW:
6,12,18,24,
30
15,
30
Więc co 30 masz liczbę, która dzieli się przez 6 i przez 15

Takie liczby to:
30,60,90,120,150.. (sprawdź, że dzielą się przez 15 i 6)
6 maj 17:29
aaaa:(: oj Marcin cholera, bo ja robię inne zadanie xd
ile jest liczb 3 cyforwych które podzielnych przez 10 lub 25.
podzielnych przez 10 wyszło mi 90
podzielnych przez 25 wyszło mi 36
tych samych odpowiedzi wyszło mi 17
ogólnie wyszło mi 109. w opowiedzi jest 108
6 maj 17:31
Marcin: No to NWW to faktycznie 50

100,150...950
r=50
a
n=100+(n−1)50
a
n=100+50n−50
a
n=50n+50
950=50n+50
900=50n
n=
18
6 maj 17:36
aaaa:(: aaaa zapomniałem o tej 100, dzięki Marcin
6 maj 17:40
Marcin: Luzik, teraz lecę ogarniać angielski
6 maj 17:41
aaaa:(: powodzenia!
6 maj 17:58