planimetria
madzik: Na okręgu opisano trapez równoramienny, w którym suma długości podstaw jest czterokrotnie
wieksza od srednicy okręgu. Wykaż, że kąt ostry tego trapezu ma miare 30o.
6 maj 20:46
madzik: może jednak?
6 maj 23:26
sushi_ gg6397228:
zacznij od rysunku
6 maj 23:30
sushi_ gg6397228:
+warunek
a+b= c+c
c=.... ile promieni okręgu
6 maj 23:35
Eta:

z treści zad: a+b=4r
z warunku wpisania okręgu w trapez : a+b=2c ⇒ c=4r
| 2r | | 1 | |
| =sinα ⇒ sinα= |
| ⇒α=30o |
| 4r | | 2 | |
6 maj 23:36
Eta:
Sorry

nie widziałam twojego wpisu
s ..gg
6 maj 23:37
madzik: dziękuje wszystkim za pomoc!
7 maj 10:36