Ciągi. Wykaż że liczba 111...10888...89 jest kwadratem pewnej liczby naturalnej.
Katarzyna: Wykaż, że liczba 111...10888...89 (jedynek jest 10, ósemek również 10) jest kwadratem pewnej
liczby naturalnej.
6 maj 17:35
pigor: ..., suma jej cyfr = 10*1+10*8+9= 10+80+9= 99, a więc liczba
ta jest podzielna przez 9, a to oznacza, że jest jest kwadratem pewnej
liczby, bo
kwadrat liczby naturalnej dzieli się przez 9,
albo przy
dzieleniu przez 3 daje resztę 1 i tyle, innej możliwości. ....

nie ma
6 maj 19:43
pigor: ...., przepraszam te słowa na końcu
"innej możliwości... nie ma"
wywal, tak jak by ich nie było, bo to nieprawda
6 maj 19:49
Mila:
Pigor, napisz dobrą wersję.
6 maj 20:45