błagam o rozwiązanie
Jaga: zbadać zbieżność szeregów liczbowych:
a).1/(ln(e+1/n))
b). ((2n+1)√3n+1)/(√n+ pierwiatek 3 stopnia z (n+1))(5n3+√n))
6 maj 12:44
Mutiny: Pierwsze rozbieżne, nie spełnia warunku koniecznego zbieżności, wyraz ogólny dąży do 1 nie
zera.
| | 1 | |
(lne=1 a tu masz jeszcze plus 1/n , dla dost. dużych n ten szereg to ok ∑ |
| =∑ 1 ) |
| | ln e | |
Drugie napisz po ludzku bardziej to pomogę
6 maj 17:36
Jaga: (2n+1)(√3n+1) i to jest podzielone przez : (√n + pierwiatek 3 stopnia z (n+1)) i to
pomnozone przez (5n3+√n) i to nadal w mianowniku)
6 maj 19:43
Jaga: i jak możesz to rozwiń trochę to pierwsze
6 maj 19:48
Mutiny: Nie wiem jak to bardziej rozwinąć
| 1 | |
| dąży do zera zakładam że wiesz  |
| n | |
| | 1 | |
Czyli ln( |
| +e)≈ln(0+e)=1 , co pokazuje że masz niespełnione kryterium konieczne do |
| | n | |
zbieżności szeregu.
Co do drugiego... łatwe jest, nie zrobię Ci go, napisz po kolei jak robisz to pomogę gdzie się
zatniesz.Tutorial by pisać po ludzku znaczki

:
U {tutaj licznik}{tutaj mianownik} to ułamek usuwamy spacje między klamrami a "U"
p3 {pierwiastek}
6 maj 20:49
Jaga: oj napisz jak to zrobić
7 maj 09:43
JAga: Napisz chociaż z jakiego kryterium to zrobic
9 maj 18:36
JAga: Napisz chociaż z jakiego kryterium to zrobic
9 maj 18:38