Zadanie z matury
maturzysta: zadanie z matury
Turysta zwiedzał zamek stojący na wzgórzu. Drogałącząca parking z zamkiem ma długość 2,1 km.
Łączny czas wędrówki turysty z parkingu do zamku i z powrotem, nie licząc czasu poświęconego na
zwiedzanie, był równy 1 godzinę i 4 minuty. Oblicz, z jaką średnią prędkością turysta wchodził
na wzgórze, jeżeli prędkość ta była o 1km/h mniejsza od średniej prędkości, z jaką schodził ze
wzgórza.
Zrobiłem to zadanie w taki sposób:
1. Obliczyłem Vśr wejścia i zejścia.
2. Ułożyłem równania:
v1 − średni prędkość wejścia
v2 − średnia prędkość zejścia
v2= v1 + 1km/h
(v1 + v2)/2= vśr
I wyszła mi prędkość wchodzenia 55/16km/h. W publikowanych odpowiedziach różni się znacznie mój
sposób, ale wynik wychodzi podobny. Czy to jest dobre rozwiązanie? Jak nie to na ile pkt mogę
liczyć?
6 maj 18:33
adr: Niestety nie jest dobre. Policzyłeś średnią średnich, nie robi się czegoś takiego.
6 maj 18:35
razor: 1 pkt może dostaniesz za oznaczenia czy coś takiego
6 maj 18:36
MCC: srednia predkosc to nie jest srednia arytmetyczna innych predkosci, watpie ze dostaniesz za to
jaies punkty, moze 1 za dane i jedno rownanie "v2= v1 + 1km/h", bo reszta jest zle
6 maj 18:37
maturzysta: Kurcze, dzięki.
6 maj 18:45
pigor: ..., niech
x= ? szukana prędkość średnia , to
masz np. takie równanie:
t
w+t
z= 1
460 = 1
115 =
1615 [h] , czyli
2,1x + 2,1x+1 = 1615 /*10 ⇔
⇔
21x +
21x+1 =
16*23 /*3x(x+1) ⇔ 63x+63x+63= 32x(x+1) ⇔
⇔ 0= 32x
2−94x−63 i Δ=94
2+4*32*6, to
√Δ= 130, zatem
x>0 i
x= 164(94+130)=
22464=
72=
3,5 [km/h]
odp. turysta wchodził na wzgórze z prędkością średnią
3,5 km/h. .
6 maj 19:21
zawodus: Tylko jedno równanie jest, ok i ciężko powiedzieć, czy nie będzie w kluczu tekstu.
Uwaga. W przypadku, gdy uczeń napisze, że średnia prędkość jest średnią arytmetyczną prędkości
wchodzenia i schodzenia za całe rozwiązanie dostaje 0 punktów.
Bez urazy, ale dla mnie jest to poważny błąd eliminujący całe rozwiązanie
6 maj 19:27