Rozwiązać całki.
fejmsieniezgadza: Witam. Nie wiem jak się w ogóle zabrać za te całki. Byłbym wdzięczny jakby ktoś je rozwiązał.
∫ sin2xdx1+cos2x
∫ cos3xdx1+sin3x
∫ x3√2x4+3dx
∫ x2√2x3+5dx
Z góry dziękuję za pomoc.
6 maj 13:31
PW: A gdy mówili : − Ucz się trygonometrii − to nie brałeś tego poważnie.
| sin2x | | 2sinxcosx | | 2sinxcosx | |
| = |
| = |
| = tgx |
| 1+cos2x | | sin2x+cos2x+cos2x−sin2x | | 2cos2x | |
6 maj 15:07
Anal Iza: w 2 ostatnich podstawienie za wyrazenie podpierwiastkowe
6 maj 15:08
fejmsieniezgadza: Dzięki.
W przykładzie 3 wyszło mi:
112(2x
4+3)
3/2, a w 4:
19(2x
3+5)
3/2.
Sprawdzenia też wychodzą. Dzięki jeszcze raz
6 maj 16:37