ułamki algebraiczne
jellyfish: 1. Suma wszystkich rozwiązań równania (x−3)(x−2)(x+1)(2x−3)/2x2−9x+9=0 wynosi:
A. 1 B. 5 1/2 C.10 D. 4 2/3 (odp A)
2. Dane jest równanie 5x −a2=2x z niewiadomą z, gdzie x≠0. Liczba 1/2 jest rozwiązaniem
tego równania wtedy i tylko wtedy, gdy:
A. a=3 B. a=−3 C.a2= 1.5 D. a∊ {−3,3} (odp D)
3. Wykres funkcji F(x)= 2/x przesunięto o 3 jednostki w lewo wzdłuż osi OZ i otrzymano wykres
funkcji G. Zatem:
A. G(x) = 2x −3 B. G(x)= 2x−3 C.G(x)= 2x+3 D.G(x)= 2x +3 (odp C)
4. Zbiorem wartości funkcji F(x) = 5x −1 jest zbiór:
A. R−{0} B.R−{5} C.R−{−1} D.R−{1} (odp C)
5.Miejscem zerowym funkcji F(x) = 3x+5 −2 jest liczba:
A. −3 12 B. −5 C. −2 D. 6 12 (odp A)
6 maj 13:22
Janek191:
z.1
2 x
2 − 9 x + 9 = 0
Δ = 81 − 4*2*9 = 81 − 72 = 9
√Δ = 3
| | 9 − 3 | | 9 + 3 | |
x = |
| = 1,5 lub x = |
| = 3 |
| | 4 | | 4 | |
Dziedzina równania : R \ { 1,5 ; 3}
Rozwiązania równania:
x
1 = 2 x
2 = − 1
zatem suma x
1 + x
2 = 2 − 1 = 1
Odp. A
========
6 maj 13:46
Janek191:
z.5
| 1 | |
| = 0,5 jest rozwiązaniem równania, więc |
| 2 | |
10 − a
2 = 1
a
2 = 9
a = − 3 lub a = 3
a ∊ { − 3; 3 }
=========
6 maj 13:54
Janek191:
To było z.2
6 maj 13:55
Janek191:
z.3
y = U{2]{x} ; x ≠ 0
→
v = [ − 3 ; 0 ]
więc
| | 2 | | 2 | |
y = |
| + 0 = |
| |
| | x − (−3) | | x + 3 | |
6 maj 13:58
Janek191:

z.4
więc
ZWf = R \ { − 1}
Patrz też wykres.
6 maj 14:00
Janek191:
z.5
x ≠ − 5
| | 3 | | 3 | | 2*( x+5) | |
f(x) = |
| − 2 = |
| − |
| = |
| | x + 5 | | x + 5 | | x + 5 | |
| | − 2 x − 7 | |
= |
| = 0 ⇔ x = − 3,5 |
| | x + 5 | |
6 maj 14:06