matematykaszkolna.pl
PROSZĘ O POMOC Madzialena: Proszę o pomoc w zadaniu : a) sprawdź który z punktów należy do wykresu funkcji y= [x] A(2,4) ; B(−2,2) ; C(1,0) ; D(4,−4) b) Dla jakiego m Puntu (−4, m−3 ) należy do wykresu tej funkcji. Może dla was to banalne zadanie ale ja nie mam zielonego pojęcia jak je zrobić .
6 maj 20:45
Mila: Co to za funkcja − cecha liczby? Czy może coś innego?
6 maj 20:52
Madzialena: Niestety wszystkie informacje o zadaniu jakie są w nim zawarte to te , i nie ma nic innego.
6 maj 20:57
Piotr: a nie przerabiacie wartosci bezwzglednej czasem ?
6 maj 21:00
52: pkt C należy, prawda
6 maj 21:02
Piotr: a czemu ? [1] = 1 |1| = 1
6 maj 21:04
52: rysunekWykres tej funkcji...
6 maj 21:06
Madzialena: teraz nie
6 maj 21:11
Piotr: mi pasuje tylko, ze to wartosc bezwzgledna. odp B b) m−3 =4 rozwiaz rownanie
6 maj 21:13
Piotr: 52 to dla x =1 ile wynosi y ?
6 maj 21:14
52: 1 xD kurde
6 maj 21:15
52: no to będzie wartość bezwzględna jednak ...
6 maj 21:15
52: Ja w czasie matur to nie myślę ... a szkoda.
6 maj 21:16
Piotr: emotka
6 maj 21:16
Mila: Magdaleno, to napisz czy masz w zadaniu podane? f(x)=[x] czy f(x)=|x| Z jakiego to poziomu edukacji?
6 maj 21:38
Madzialena: to jest liceum a jedyne co mam podane to y=[x] niestey nie ma nic konkretnego , jak by bylo pewnie bym wiedziala co i jak a tak nie rozumiem jak mam to zrobić
6 maj 21:39
sushi_ gg6397228: zapisz temat lekcji albo działu z podrecznika
6 maj 21:43
Madzialena: widze że nic z tego nie będzie , przerabiamy wszelkiego rodzaju funkcje, w mojej szkole książek nie ma , to jest jedno z zadań jakie muszę zrobić na pracę semestralną , wszystko co było zawarte w zadaniu podałam na samym początku. nic no dziękuję że tyle jest chętnych na pomoc ale chyba nic z tego nie będzie.
6 maj 23:07
Mila: rysunek Magdaleno mogę Ci zrobic w dwóch wersjach, ale to Twoja wina, że nie znasz treści zadania. 1) [x] cecha liczby Podłoga, część całkowita, cecha lub entier (czyt. ãtié) liczby rzeczywistej x, oznaczana [x], to największa liczba całkowita nie większa od x. 1) Jesli f(x)=[x] to masz wykres 21:06 A(2,4) ; B(−2,2) ; C(1,0) ; D(4,−4) f(2)=[2]=2 punkt A nie należy do wykresu f(−2)=[−2]=−2 punkt B nie należy do wykresu f(1)=[1]=1 punkt C nie należy do wykresu f(4)=[4]=4 punkt D nie należy do wykresu 2) |x| wartość bewzględna x |x|=x dla x≥0 |x|=−x dla x<0 f(x) =|x| f(2)=|2|=2 punkt A nie należy do wykresu f(−2)=|−2|=2 punkt B należy do wykresu funkcji f(x)=|x| b) Dla jakiego m punkt P=(−4, m−3 ) należy do wykresu tej funkcji. |−4|=4 m−3=4⇔ m−3=4 m=7 P(−4,7−3)=(−4,4) zgodność
6 maj 23:34
Piotr: hmm, mysle, ze dostali zadanie, ktore ma jednak rozwiazanie. Nie jestem pewien czy w liceum przerabia sie czesc calkowita liczby. A Magda chyba nie ma pojecia co robi. Magdo przerabialiscie czesc calkowita liczby ? W szkole nie uzywacie zadnych podrecznikow ?
7 maj 00:33
Madzialena: Proszę mnie tu nie obrażać , całkowita treść zadania jakie dostałam jest na samym początku nie moja wina że wygląda jak wygląda. A to co przerabiamy napisałam powyżej , wystarczy czytać uważnie. Jeżeli zadanie jest jakieś niekompletne wystarczy napisać konkretnie , że nikt nie zrobi bo zadanie jest do bani i starczy nie trzeba komuś głowy truć. Bo ileż to razy można tłumaczyć to samo.
7 maj 08:14
daras: Madzialena ma to w dupie albo po prostu nie chodziła na zajęcia a teraz musi szybko coś na "wczoraj" zaliczyć, nie postarała się nawet o to żeby dowiedzieć sie czy to cecha (o której nawet echa do niej nie dotarły) czy to wartość bezwględna − a co tam to też dwie kreseczki przecieżemotka a my tu wszyscy mamy się wysilać i szukać w szklanych kulach albo z fusów powróżyć o co autorowi zadania chodziło. A madzia i tak znudzona stwierdzi, ze nic z tego nie będzie. "Powisiała" na forum oglądając serial w TV albo malując pazurki i poszła spać. rano jeszcze wpadła bo a nuż jakiś zabłąkany rycerz po nocachc się trudził i napisał gotowca. Uwielbiam takich nieuków a dlaczego? bo ich omijam szerokim łukiem i mam głęboko w tyle Życzę miłego, choć deszczowego dnia, przede wszystkim Mili, 52 , Piotrkowi−jak tam wczorajsza matura z matmy?,sushi − bardzo lubię i in. oprócz madziolenia.
7 maj 09:02
Madzialena: Panie ( daras ) nie wiem przed kim pan się chciał popisać swoją jakże wyczerpującą wypowiedzią, pełną krytyki pod moim adresem , ale mógł Pan to zostawić dla siebie, ponieważ nie każdy jest alfą i omegą z matematyki i ma do tego prawo, a wyśmiewanie się z kogoś jest nie na miejscu i pokazuje to Pana nie dojrzałość. To po 1. Po drugie każdy ma prawo popełnić błąd , A teraz małe sprostowanie, jest to wartość bezwzględna a początek zadania wygląda tak : y= |x| . Nie oczekuję że ktoś pomoże po tym co wyczytałam. Ale na przyszłość nie warto obrażać innych. Wy jesteście dobrzy z matmy ja mogę być lepsza z czegoś innego i jakoś nie mam zamiaru się wyśmiewać bo mam szacunek do drugiego człowieka. Miłego dnia .
7 maj 09:22
daras: Ja sie nie wyśmiewam, tylko oburzam na takich jak TY nawet tego nie zrozumiałaś:( Twoim zasranym obowiązkiem było spr jaka jest treść zadania, rok szkolny chyli sie ku końcowi a Ty nawet nie zainteresowałąs sie z czego (podręcznik, zbiór zadań itp.) masz zadawane zadania, wstyd Do tego nie trzeba być α i Ω, tylko mieć choć trochę pomyślunku i zainteresowania oraz empatii−mam nadzieję, że wiesz co to a jesli nie to sobie wygugluj−teraz jest wyśmiewanie A jezeli jak piszesz:"masz szacunek dla drugiego człowieka", to być z czystej przyzwoitości zainteresowałą się treścią tego co wstawiasz tu bezmyślnie, oczekując od innych, że poświęcą swój czas na domysły. bye!
7 maj 10:07
ja: @Madzialena trochę skromności i uważnie przeczytaj odpowiedź [PMili]] i podziekuj. "Uszy po sobie"
7 maj 10:15
ja: Mili miało by!
7 maj 10:16