PROSZĘ O POMOC
Madzialena: Proszę o pomoc w zadaniu :
a) sprawdź który z punktów należy do wykresu funkcji y= [x] A(2,4) ; B(−2,2) ; C(1,0) ; D(4,−4)
b) Dla jakiego m Puntu (−4, m−3 ) należy do wykresu tej funkcji.
Może dla was to banalne zadanie ale ja nie mam zielonego pojęcia jak je zrobić .
6 maj 20:45
Mila:
Co to za funkcja − cecha liczby? Czy może coś innego?
6 maj 20:52
Madzialena: Niestety wszystkie informacje o zadaniu jakie są w nim zawarte to te , i nie ma nic innego.
6 maj 20:57
Piotr:
a nie przerabiacie wartosci bezwzglednej czasem ?
6 maj 21:00
52: pkt C należy, prawda
6 maj 21:02
Piotr:
a czemu ?
[1] = 1
|1| = 1
6 maj 21:04
52:

Wykres tej funkcji...
6 maj 21:06
Madzialena: teraz nie
6 maj 21:11
Piotr:
mi pasuje tylko, ze to wartosc bezwzgledna. odp B
b) m−3 =4 rozwiaz rownanie
6 maj 21:13
Piotr:
52 to dla x =1 ile wynosi y ?
6 maj 21:14
52: 1 xD kurde
6 maj 21:15
52: no to będzie wartość bezwzględna jednak ...
6 maj 21:15
52: Ja w czasie matur to nie myślę ... a szkoda.
6 maj 21:16
Piotr:
6 maj 21:16
Mila:
Magdaleno, to napisz czy masz w zadaniu podane?
f(x)=[x]
czy
f(x)=|x|
Z jakiego to poziomu edukacji?
6 maj 21:38
Madzialena: to jest liceum a jedyne co mam podane to y=[x] niestey nie ma nic konkretnego , jak by bylo
pewnie bym wiedziala co i jak a tak nie rozumiem jak mam to zrobić
6 maj 21:39
sushi_ gg6397228:
zapisz temat lekcji albo działu z podrecznika
6 maj 21:43
Madzialena: widze że nic z tego nie będzie , przerabiamy wszelkiego rodzaju funkcje, w mojej szkole książek
nie ma , to jest jedno z zadań jakie muszę zrobić na pracę semestralną , wszystko co było
zawarte w zadaniu podałam na samym początku. nic no dziękuję że tyle jest chętnych na pomoc
ale chyba nic z tego nie będzie.
6 maj 23:07
Mila:

Magdaleno mogę Ci zrobic w dwóch wersjach, ale to Twoja wina, że nie znasz treści zadania.
1) [x] cecha liczby
Podłoga, część całkowita, cecha lub entier (czyt. ãtié) liczby rzeczywistej x, oznaczana
[x], to największa liczba całkowita nie większa od x.
1) Jesli f(x)=[x] to masz wykres 21:06
A(2,4) ; B(−2,2) ; C(1,0) ; D(4,−4)
f(2)=[2]=2 punkt A nie należy do wykresu
f(−2)=[−2]=−2 punkt B nie należy do wykresu
f(1)=[1]=1 punkt C nie należy do wykresu
f(4)=[4]=4 punkt D nie należy do wykresu
2) |x| wartość bewzględna x
|x|=x dla x≥0
|x|=−x dla x<0
f(x) =|x|
f(2)=|2|=2 punkt A nie należy do wykresu
f(−2)=|−2|=2 punkt B należy do wykresu funkcji f(x)=|x|
b) Dla jakiego m punkt P=(−4, m−3 ) należy do wykresu tej funkcji.
|−4|=4
m−3=4⇔
m−3=4
m=7
P(−4,7−3)=(−4,4) zgodność
6 maj 23:34
Piotr:
hmm, mysle, ze dostali zadanie, ktore ma jednak rozwiazanie. Nie jestem pewien czy w liceum
przerabia sie czesc calkowita liczby. A Magda chyba nie ma pojecia co robi.
Magdo przerabialiscie czesc calkowita liczby ? W szkole nie uzywacie zadnych podrecznikow ?
7 maj 00:33
Madzialena: Proszę mnie tu nie obrażać , całkowita treść zadania jakie dostałam jest na samym początku nie
moja wina że wygląda jak wygląda. A to co przerabiamy napisałam powyżej , wystarczy czytać
uważnie. Jeżeli zadanie jest jakieś niekompletne wystarczy napisać konkretnie , że nikt nie
zrobi bo zadanie jest do bani i starczy nie trzeba komuś głowy truć. Bo ileż to razy można
tłumaczyć to samo.
7 maj 08:14
daras: Madzialena ma to w dupie albo po prostu nie chodziła na zajęcia a teraz musi szybko coś na
"wczoraj" zaliczyć, nie postarała się nawet o to żeby dowiedzieć sie czy to cecha (o której
nawet echa do niej nie dotarły) czy to wartość bezwględna − a co tam to też dwie kreseczki
przecież

a my tu wszyscy mamy się wysilać i szukać w szklanych kulach albo z fusów powróżyć
o co autorowi zadania chodziło. A madzia i tak znudzona stwierdzi, ze nic z tego nie będzie.
"Powisiała" na forum oglądając serial w TV albo malując pazurki i poszła spać. rano jeszcze
wpadła bo a nuż jakiś zabłąkany rycerz po nocachc się trudził i napisał gotowca.
Uwielbiam takich nieuków

a dlaczego? bo ich omijam szerokim łukiem i mam głęboko w tyle

Życzę miłego, choć deszczowego dnia, przede wszystkim Mili, 52 , Piotrkowi−jak tam wczorajsza
matura z matmy?,sushi − bardzo lubię

i in. oprócz
madziolenia.
7 maj 09:02
Madzialena: Panie ( daras ) nie wiem przed kim pan się chciał popisać swoją jakże wyczerpującą wypowiedzią,
pełną krytyki pod moim adresem , ale mógł Pan to zostawić dla siebie, ponieważ nie każdy jest
alfą i omegą z matematyki i ma do tego prawo, a wyśmiewanie się z kogoś jest nie na miejscu i
pokazuje to Pana nie dojrzałość. To po 1. Po drugie każdy ma prawo popełnić błąd

, A
teraz małe sprostowanie, jest to wartość bezwzględna a początek zadania wygląda tak : y= |x|
. Nie oczekuję że ktoś pomoże po tym co wyczytałam. Ale na przyszłość nie warto obrażać
innych. Wy jesteście dobrzy z matmy ja mogę być lepsza z czegoś innego i jakoś nie mam zamiaru
się wyśmiewać bo mam szacunek do drugiego człowieka. Miłego dnia .
7 maj 09:22
daras: Ja sie nie wyśmiewam, tylko oburzam na takich jak TY

nawet tego nie zrozumiałaś:( Twoim zasranym obowiązkiem było spr jaka jest treść zadania, rok
szkolny chyli sie ku końcowi a Ty nawet nie zainteresowałąs sie z czego (podręcznik, zbiór
zadań itp.) masz zadawane zadania, wstyd

Do tego nie trzeba być α i Ω, tylko mieć choć
trochę pomyślunku i zainteresowania oraz empatii−mam nadzieję, że wiesz co to

a jesli nie to
sobie wygugluj−teraz jest wyśmiewanie

A jezeli jak piszesz:"masz szacunek dla drugiego człowieka", to być z czystej przyzwoitości
zainteresowałą się treścią tego co wstawiasz tu bezmyślnie, oczekując od innych, że poświęcą
swój czas na domysły.
bye!
7 maj 10:07
ja: @Madzialena trochę skromności i uważnie przeczytaj odpowiedź [PMili]] i podziekuj. "Uszy
po sobie"
7 maj 10:15
ja: Mili miało by!
7 maj 10:16