Wyznacz współrzędne środka tego okręgu.
Ajzako: Punkty A(−1;4) i B (2;1) należą do okręgu o środku leżącym na prostej y=−x+2. Wyznacz
współrzędne środka tego okręgu.
6 maj 16:48
Janek191:
S = ( x; y) = ( x; − x + 2)
A = ( −1; 4) B =( 2; 1)
więc
I AS I = I BS I ⇒ I AS I2 = I BS I2
( x + 1)2 + ( − x + 2 − 4)2 = ( x − 2)2 + ( − x + 2 − 1)2
x2 + 2x + 1 + (− x − 2)2 = x2 − 4x + 4 + ( − x + 1)2
2x + 1 + x2 + 4x + 4 = − 4 x + 4 + 1 − 2x + x2
6x + 5 = − 6 x + 5
12 x = 0
x = 0
====
y = − x + 2 = 2
===========
Odp.
S = ( 0; 2)
========
6 maj 16:59
Ajzako: Po co rozwijałeś do |AS|2 i |BS|2 nie mogło być |AS| = |BS| ?
6 maj 17:01
Janek191:
Aby nie pisać
√
6 maj 17:02
Ajzako: Skomplikowanie to wygląda
6 maj 17:09
Ajzako: A czemu jest (x+1)2 a nie x(x−1)2 ? Punkt A ma współrzędne (−1;...). Tak samo jest z 4, czemu
przy długości odcinka odejmujesz drugą współrzedną ? ?
6 maj 17:22
Janek191:
A = ( − 1; 4)
S = ( x; y) = ( x; − x + 2) , bo S leży na prostej o równaniu y = − x + 2
zatem
I AS I 2 = ( x − (−1)2 + ( y − 4)2 = ( x + 1)2 + ( − x + 2 − 4)2 = ( x + 1)2 + ( − x −
2)2
B = ( 2; 1)
S = ( x ; − x + 2)
zatem
I BS I2 = ( x − 2)2 + ( − x + 2 − 1)2 = ( x − 2)2 + ( 1 − x)2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Teoria :
Jeżeli
A = ( x1; y1) B = ( x2 ; y2)
to
I AB I = √ ( x2 − x1)2 + ( y2 − y1)2
lub
I AB I2 = ( x2 − x1)2 + ( y2 − y1)2
8 maj 00:22