...
Maciek: Rozważamy następujące zmienne losowe na przestrzeni Ω złożonej z 36 jednakowo prawdopodobnych
wyników rzutu dwiema symetrycznymi kostkami: D(k,l) = | k−l | oraz M(k,l) = max{k,l}.
a/ znajdź zbiory wartości zmiennych D i M
b/ podaj rozkłady prawdopodobieństwa zmiennych D i M
c/ oblicz P(D≤1), P(M≥2), P(|D−2|<1), P(|M−3|≥2), P(D≤1, M≥6), P(D=0, M=1)
d/ czy zmienne losowe D i M są niezależne
Pierwsze dwa podpunkty (mam nadzieje), że w miarę ogarnąłem
a/ D={0,1,2,3,4,5}
M={1,2,3,4,5,6}
b/ k 0 1 2 3 4 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 6 | | 10 | | 8 | | 6 | | 4 | | 2 | |
P(D=k) |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | |