sprawdzenie nierówności
Zagubiona: Moglibyście sprawdzić czy dobrze obliczyłam?

Rozwiąż nierówność 2x
2+7x−4≥0
Δ=7
2−4*2*(−4)
Δ=49+32
Δ=81
√Δ=9
Δ ma dwa rozwiązania
x
1=
−7−94 = −4 x
2=
−7+94 =
12
Nie wiem czy o to chodziło

I nie rozumiem tego ≥0 zawsze było =0
6 maj 18:20
6 maj 18:22
Zagubiona: Oki czyli to u góry to obliczyłam miejsca zerowe, narysowałam parabole z ramionami do góry, i
rozwiązaniem będzie to pod osią x? Czyli przedział <−4;
12> ? Dobrze zrozumiałam?
Chodzi o to, że chce zrozumieć jak najwięcej i nie zrobić błędu

dziękuje za tabelkę, przyda
się
6 maj 18:28
Baczek:

x∊<−
∞;−4)u<1/2;+
∞)
6 maj 18:31
Baczek: 2x2+7x−4≥0 więc liczymy to co nad osią
jak by było 2x2+7x−4≤0 wtedy by bylo pod
6 maj 18:32
Zagubiona: Aaa źle spojrzałam na ramiona, bardzo dziękuje
6 maj 18:32