funkcja ogólna na kanoniczną
Zagubiona: Jak przedstawić funkcję ogólną w postaci kanonicznej?
Bo mam taką funkcję f(x)=x2−6x+8 i nie wiem jak ją zamienić.
6 maj 19:28
JL: oblicz p oraz q
6 maj 19:35
zawodus: Lub zwiń w kwadrat
6 maj 19:39
Zagubiona: p=3 q=2
6 maj 19:42
Zagubiona: Co dalej zrobić?
6 maj 19:42
Eta:
f(x)=(x−3)2−1
6 maj 19:42
Zagubiona: Eta, ale skąd to się wzięło?
6 maj 19:43
Eta:
f(x)=x2−6x+9 −1 = (x−3)2+1
6 maj 19:44
Eta:
poprawiam chochlika
(x−3)2−1
6 maj 19:45
Zagubiona: To zrozumiałam, ale jak to obliczyłaś?
6 maj 19:45
Eta:
Możesz też tak
| | −b | |
p= |
| = 3 , q=f(p)=f(2) = 32−6*3+8= 9−18+8= −1 |
| | 2a | |
f(x)=(x−p)
2+q ⇒ f(x)=(x−3)
2−1
6 maj 19:49
Zagubiona: Dobrze ale mi wyszło, że q= 2. a tu jest nagle −1
nie wiem skąd wzięłaś to: q=f(p)=f(2) = 32−6*3+8= 9−18+8= −1
6 maj 19:51
Zagubiona: nie wyszło q=1, czemu −1?
6 maj 19:52
Zagubiona: Hm?
6 maj 20:11
Olgaaa: q=−Δ/4a
7 maj 01:13