Wielomiany
muflon: Reszta
Zapoda ktoś jakieś zadanie z wielomianów gdzie mamy daną resztę z wielomianu,
najlepiej w postaci liniowej lub kwadratowej

Z góry dzięki za propozycje
6 maj 19:28
zawodus: Wiadomo, że wielomian W(x) (st≥2) daje z dzielenia prezes dwumian x−4 resztę 2, a z dzielenia
przez dwumian x+1 resztę 9. Wyznacza resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian
P(x)=x2−3x−4.
6 maj 19:33
muflon: W(x)=S(x)(x−4)+2
W(x)=T(x)(x+1)+9
W(4)=2
W(−1)=9
W(x)=A(x)(x
2−3x+4)+R(x)
R(x)=ax+b bo maksymalnie może być 1 stopnia
A(x)(4
2−12−4)+a*4+b=2
A(x)(1+3−4)−a+b=9
4a+b=2
−a+b=9
i pozamiatane
6 maj 20:02
52: Mógłby to ktoś wytłumaczyć, bo mi tu coś się nie podoba...
6 maj 20:11
muflon: jak masz coś jeszcze
zawodus to wrzucaj śmiało
6 maj 20:11
muflon: a no właśnie może się mylę, choć wydaje mi się że jest ok
6 maj 20:12
52: muflon jaka jest ostatecznie u ciebie odpowiedź ?
6 maj 20:13
muflon: 11/ 5 x + 34/5 = R(x)
6 maj 20:15
6 maj 20:18
52: ź;e
Teraz dobrze
6 maj 20:19
muflon: 52 a układ równań miałeś jaki
6 maj 22:06
muflon: Wiem już 52 jaki mam błąd
przy metodzie przeciwnych współczynników nie pomnożyłem 9 razy −1
Pozdrawiam
6 maj 22:14
aaaa:(: a jeżeli mam takie info przy wileomianach:
"wiadomo, że liczba 8 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu" jak to wykorzystać? co z tym
się robi?
6 maj 22:25
muflon: W(x)/(x−8)2=0
6 maj 22:31
muflon: tyle wiemy
6 maj 22:32
muflon: + na wykresie W(x) wykres ma w 8 ekstremum i miejsce zerowe
6 maj 22:32
muflon: x=8
6 maj 22:32
aaaa:(: ektemum czyli odbijamy nie przechodzimy? czyli muszę ten w(x) podzielić na (x−8)2 czyli ze
wzoru skróconego mnożenia rozbijam sobie, potem cisnę dzielenie?
6 maj 22:36
muflon: nie musisz tylko wynika że W(x) jest podzielne przez (x−8)2 , tak odbijasz, btw wrzuć całe
zadanie
6 maj 22:40
aaaa:(: O wielomianie W( x)=2x3 + ax2 +bx+c wiadomo, że liczba 1 jest jego pierwiastkiem dwukrotnym
oraz że W(x) jest podzielny przez dwumian x+2. Oblicz współczynniki a, b, c. Dla
obliczonych wartości a, b, c rozwiąż nierówność W( x+1)<0.
6 maj 22:42
muflon: Podziel 3 razy W(x) schematem Hornera
2x przez (x−1)
1xprzez (x+2)
Za każdym razem ostatnia kratka to będzie reszta =0
Masz wtedy układ 3 równań z 3 niewiadomymi
6 maj 22:45
aaaa:(: muflon właśnie to jest chore, ale nie rozkminiam tego Hornera w ogóle
6 maj 22:50
ZKS:
To sobie wymnóż i porównaj współczynniki (bo pewnie wzorów Viete'a dla wielomianu stopnia
trzeciego nie znasz).
2(x − 1)2(x + 2) = 2x3 + ax2 + bx + c
6 maj 22:56
muflon: a no jasne metoda ZKS nawet szybsza, ale Hornera też ogranij bo jest przydatny
6 maj 23:00
muflon: btw
ZKS jakie są wzory Viete'a dla W(x) st.3
6 maj 23:01
ZKS:
To ode mnie masz zadanko. Wyprowadź wzory Viete'a dla wielomianu stopnia trzeciego.

Jeżeli będziesz miał problem napisz postaram się naprowadzić abyś sam mógł sobie je
wyprowadzić.
6 maj 23:07
aaaa:(: a dlaczego mamy to 2 przed nawiasem?
6 maj 23:09
muflon: bo jeśli W(x) ma współczynnik przy x o najwyższej potędze 2 to jest postaci
2(x−x1)(x−x2)(x−x3)...(x−xn).
6 maj 23:12
muflon: a ogólnie:
W(x)= axn+.....=a(x−x1)(x−x2)...(x−xn)
6 maj 23:14
aaaa:(: aaaaaaaa rozumiem ! dziękuję

!
6 maj 23:16
muflon: Nieźle
6 maj 23:16