matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 1.3.2009
Zadania
Odp.
2
maja:
witajcie, bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu, nie mogę sobie z nim poradzić
1
kamila:
Dany jest okrąg o środku O i promieniu 3. Z punktu P poprowadzono dwie styczne do tego okręgu w punktach M i N. Wiedząc że kąt MPN ma miarę 30*, oblicz długość cięciwy MN.
2
siwy :/:
Bardzo prosze was o pomoc , nie moge sobie z tym zadaniem poradzić. Tresc zadania :
13
xD:
trojkat prostokatny ktorego jedna z przyprostokatnych ma dlugosc 5 cm, a przeciwprostokatna jest o 1 cm dluzsza od drugiej przyprostokatnej obraca sie dookola
8
Bartek:
Hej
5
Puk:
Mam dwa zadanka
pierwsze takie
7
pomocy:
Jak obliczyć zadanie? Cień chłopca w momenie, gdy promienie słońca padają pod kątem 31 stopni do ziemi, ma
12
dawid=)):
Rozwiąż równania rozkładając najpierw lewe strony równań na czynniki x
4
-3x
3
+4x
2
-6x+4
11
Bodzio:
mam zadanie. napisz równanie BC (prostej prostopadłej do AW przechodzącej przez B)
5
Pakos:
Oblicz długość odcinka, równoległego do podstaw trapezu, przechodzącego przez punkt przecięcia przekątnych.
48
Radziu0890:
log
4
(2x+9) + log
2
(1-2x) = log
2
(x+13)
2
AnŻela:
Udowodnij, że liczba postaci (1+x)
2
-(x-3), dla x należy N, jest podzielna przez 2?
3
prosze o pomoc baaardzo pilne :((:
Trygonometria
pomocy! 1. Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych konta α jezeli tgα=2 a
8
Ewelina:):
oblicz objętośc graniastosłupa prawidłowego szesciokątnego jeśli jego krótsza przekątna jest nachylona do podstawy pod kątem 30
0
i ma długość d.
8
Ewelina:):
Sprawdz, czy prawdziwy jest wzór P=3Rr na obliczanie pola szesciokata fotemnego o boku dłujgosci a, jesli R i r są odpowiednio promieniami okręgo opisanego i wpisanego w ten
2
Wiolusia:
Lolek zauważył ze jesli 3/5 kapitału, jaki posiada, powiekszy sie o 700 złotych, to otrzyma kwotę, jaką posiada Bolek. Na to blojek odparł: ,,wychodzi na to, że ty masz o
7
Wiolusia:
Znajdź jak najprostszą postać wyrażenia (x-1) (x
99
+ x
98
+ ... X
2
+ x+1)
1
żabcia:
Jądro izotopuołowiu 208/82 Pb uległo dwóm rozpadom alfa i dwóm rozpadom beta minus zapisz równanie poszczególnych rozpadów i określ jakie jądro powstaje w ich wyniku.
3
Radziu0890:
F(x)= (1/2)
x
+
1
- 2
7
AnŻela:
Oblicz: y ---
0
żabcia:
pomocy
!
8
żabcia:
oblicz długości fal odpowiadających granicom ceri Paschena .
1
zając:
1. przekształć podane wyrażenie pod pierwiastkiem do postaci iloczynowej, wyciągnij pierwiastek i oblicz bez użycia kalkulatora wartość dla a=0,7879, b=0,2121
4
pomocy:
Kąt między przekątnymi prostokąta jest równy 70 stopni, a długość przekątnej wynosi 12cm. Oblicz obwód tego prostokąta.
5
pomocy:
Stosunek długości boków prostokąta jest równy 3:5. Oblicz sinusa kąta, jaki tworzy przekątna prostokąta z jego dłuższym bokiem.
6
pomocy:
Oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego ABCD, którego dłuższa podstawa AB ma długoścć 24cm, ramię 4
√
3
cm, a kąt ostry miarę 30 stopni.
3
pomocy:
Wykaż, że jeśli α jest kątem ostrym w trójkącie prostokątnym, to sinα < tgα.
2
Karolinka:
Dana jest funkcja f(x)= tgx/|tgx| gdzie x ∈<-π,π>
5
pomocy:
W trójkącie prostokątnym ABC o kącie prostym przy wierzchołku C i kącie ostrym α spełniony jest warunek sinα/tgα=1/2. Wyznacz kąty ostre tego trójkąta.
8
nalepek:
Pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia W(x) są liczby a,b,c,d, które w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2. Suma pierwiastków wielomianu jest równa
10
13LateK:
Mam takie zadanie:
2
pomocy:
Dany jest trapez równoramienny ABCD o podstawach AB, CD. Ramię trapezu ma długość 10, obwód jest równy 40. Wyznacz długości podstaw tego trapezu, jeśli wiadomo, że tgα=3/4,
1
nalepek:
(2x-1)+3x+(4x+1)+...+49=324
13
pomocy:
Przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym ma długość 20cm. Wyznacz długości przyprostokątnych, jeśli wiadomo, że jeden z kątów ostrych jest 5 razy większy od
1
Mathew:
mam pewne pytanie gdzie jest i czym się różni przekątna krótsza od dłuższej w graniastosłupie
?
4
pomocy:
Cień chłopca w momenie, gdy promienie słońca padają pod kątem 31 stopni do ziemi, ma długość 2.5 metra. Oblicz wysokość chłopca i długość cienia drzewa o wysokości 3.6 m (w
1
Karolinka:
Dana jest funkcja f(x)= tgx/|tgx| gdzie x ∈<-π,π>
7
Arek:
Witam, mam problem z następującymi zadaniami: 1. W pewnym liceum są dwie klasy trzecie. W klasie IIIA jest o czterech uczniów mniej niż
5
Majkel:
Nie używając kalkulatora, porównaj liczby: a=log5*log20+log
2
2 oraz b=
√
6-2
√
5
17
Radziu0890:
Witam
2
Karolcia ...:
4(t-1)-2=t-12 i za tąlitere trzeba podstawić -4 i czy ta lewa strona jest rowna prawej
4
piotrek:
Pomocy
! Bardzo proszę o pomoc w zadaniu:
2
izaf:
Dach każdej wieży w zabytkowej warowni ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy długości 3 m i krawędzi bocznej równej 5m. Litr farby wystarcza na
12
Annie:
Czy jest ktos w stanie mi pomóc? Wystarczą jakieś wskazówki jak zrobić to zadanie... Proszę...
10
Borunik95:
Mój kolega Viper ma podobnie zadanie i ja nie wie jak zrobić zadanie? Pomocy? Suma 2 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego o wyrazach dodatnich jest równa 20, a
2
ewelcia322:
Jakie pole powierzchni całkowitej ma prostopadłościan o wymiarach 8cm, 9cm, 10cm?
1
Zadanie 1. ( 7 pkt. ):
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=2x+3/x+4 i ciąg (f
n
) o wyrazie ogólnym f
n
=2n+3/n+4
3
Viper:
Wykaż, że jeśli w ciągu geometrycznym suma pierszego i trzeciego wyrazu równa jest w sumie drugiego i czwartego wyrazu, to ciąg stały.
3
ratunku:
kolejne kąty czworokąta wpisanego w okrąg maja miary 75 stopni i 90 stopni. oblicz pole tego czworokąta jesli promien okregu ma długość r i wiadomo ze tez z bokow przy kącie
1
Aga:
Wyznacz sinsus i cosinus kąta alfa jeśli wiesz, że tgα= 1/2 i α∈(π,3/2π)
1
pomocy:
przekątna prostokąta ma długość 4
√
5
a tanges kąta jaki ta przekątna tworzy z krótszym bokiem wynosi 2. oblicz obwód tego prostokąta
4
pomocy:
przekątna prostokąta ma długość 4
√
5
a tanges kąta jaki ta przekątna tworzy z krótszym bokiem wynosi 2. oblicz obwód tego prostokąta
2
pomocy:
Oblicz długość promienia okregu opisanego na trójkącie równoramiennym o ramionach długości 26 i podstawie rownej 20.
4
prosze pomożcie:
przekątne trapezu równoramiennego są prostopadłe i dzielą sie w stosunku 3:2. oblicz pole i obwód tego trapezu jeśli wiesz ze długości przekątnych wynoszą 20.
3
emi12345678:
Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 64cm2 . Wysokosc ściany bocznej tego ostrosłupa jest równa 5cm. Oblicz Pole powierzchni całkowitej i objętosc
1
Piotr:
Dana jest funkcja f(x)= tgx/|tgx| gdzie x ∈<-π,π> a) zapisz wzór tej funkcji bez użycia wartości bezwzględnej
1
Kaja:
Twerdzenie: Jeśli x
1
,x
2
,x
3
są pierwiastkami równania x
3
+bx+cx+d=0, to 1)x
1
+x
2
+x
3
=-b 2)x
1
x
2
+x
2
x
3
+x
3
x
1
=c 3)x
1
x
2
x
3
=-d
1
Basia, Basia,:
Chodzi o to że nie potrafię tego rozpisać nie wiem od czego zacząć , obliczyć juz bym umiała, ale żeby obliczyć muszę miec rozpisane po kolei a tego nie umiem, prosze pomóz
4
zając:
1. oblicz resztę z dzielenia 524853 przez 43 2. znajdź wszystkie pary liczb naturalnych spełniających równanie x
2
-y
2
=18
4
Ewelinkaa:
podaj wzór funkcji liniowej , do której wykresu naleza punkty a= (-1, 5) b=(-4,4)
4
Basia, Basia,:
:
Witam
Czy ktoś rozwiąże mi to zadanie
, i napisze dokładnie jak mam po kolei to wszystko
2
kaka:
ćw.1 określ dziedzinę funkcji:
6
kaz:
x
4
+1=
0
Ja... :
Samochód mamy Jacka ma wymiary : Długość 4315mm , szerokość 1695mm , wysokość 1390mm. Mama postanowiła wyremontować garaż na działce.Remont ma polegać na położeniu terakoty
1
Piotr:
Dana jest funkcja f(x)= tgx/|tgx| gdzie x ∈<-π,π> a) zapisz wzór tej funkcji bez użycia wartości bezwzględnej
1
jaka:
Niech f będzie funkcją która każdej liczbie naturalnej od 20 do 30 przyporządkowuje liczbę jej dzielników pierwszych.
1
Basia, Basia,:
Kombinatoryka
Basia: <hekaj>Witam
2
paweł:
Wysokość graniastosłupa prostego jest równa 11 cm, a jego podstawą jest trójkąt równoramienny o jednym z kątów 120 stopni i ramionach długości 14 cm.
0
EMO:
ćw.1 określ dziedzinę funkcji:
2
karolka:
dane są zbiory liczb całkowitych: { 1,2,3,4,5} i {1,2,3,4,5,6,7}. Z każdego z tych zbiorów wybieramy losowo po jednej liczbie.Oblicz prawdopodobieństwo, że suma
1
karolka:
W równoległoboku o obwodzie równym 144 wysokości h
1
i h
2
spełniają warunek h
1
/h
2
=3/5 Oblicz długości boków tego równoległoboku
3
karolka:
Ciąg arytmetyczny (a
n
) jest określony wzorem a
n
= 1/4(3n +1) dla n ≥1 a)Sprawdź, którym wyrazem ciągu (a
n
) jest liczba 37 3/4
1
karolincka:
Uzasadnij że nie istnieje trójkąt prostokątny, w którym przeciwprostokątna ma dł 24 a kąty ostre α i β są takie, że cosα=3/4 i tgβ=4/3
3
sabi:
rozwiązać nierównośc
2
karolincka:
Rozwiąż nierówność 2
3
2
- 32
2
--------------- * x > 2
1
0
- 2
2
1
3
OLLA:
Oblicz pole powierzchni ostrusłupa prawidłowego sześciokątnego w którym krawędź boczna o dł 1 jest nachylona do podstawy pod kątem 45(stopni)
2
kiki:
dany jest wielomian Q(x)=2x
3
- 3x
2
- 3x +d a) Liczba 1 jest pierwiastkiem tego wielomianu.oblicz d
2
kiki:
W układzie współrzędnych są dane punkty A=(-4 -2) B=(5 ,4) a) Oblicz odległość punktu C=(-1,4) od prostej przechodzącej przez punkty A i B
1
Amelia:
Suma dwóch liczb równa jest
√
7
, a ich różnica
√
3
. Oblicz iloczyn tych liczb.
1
Amelia:
Funkcja kwadratowa określona jest wzorem f(x)= ( 2 - x )
2
a)wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f. w przedziale < 0, 5 >
2
anita:
x3-3x2+4x-12=0
0
...:
Czy może ktoś mi pomóc? Samochód mamy Jacka ma wymiary : Długość 4315mm , szerokość 1695mm , wysokość 1390mm.
0
Rafik :
Proszę niech ktoś zajży do mojego zadania....
Proszę Was
! Pilnie to potrzebuję !
3
Rafik :
Czy może ktoś mi pomóc? Samochód mamy Jacka ma wymiary : Długość 4315mm , szerokość 1695mm , wysokość 1390mm.
0
Rafik :
0
Rafik :
1
Rafik :
6
Viper:
Wyznacz iloraz ciągu geometrycznego, jeśli wiesz, że 4 S
4
=S
8
.
1
Viper:
Suma 2 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego o wyrazach dodatnich jest równa 20, a pierwszy wyraz jest o 2 większy od ilorazu. Wyznacz pierszy wyraz, iloraz oraz wzór na
3
Viper:
Tomek kupuje komputer na raty. Oblicz, na ile rat została rozłożona spłata, jeśli Tomek wpłacił na początku 800 złotych, piersza rata wyniosła 195 złotych, każda następna jest
4
Viper:
Oblicz, do jakiej kwoty wzrośnie kapitał 40000 złotych złożony w banku na cztery lata, jeśli roczna stopa procentowa wynosi 2%, a odsetki kapitalizowane są:
10
Viper:
Jak rożwiążać zadanie? Sprawdź, że ciąg o wyrazie ogólnym a
n
jest stały. 6+12+18+...+6n
0
Bardzo proszę o pomoc!!! :):
Samochód mamy Jacka ma wymiary : Długość 4315mm , szerokość 1695mm , wysokość 1390mm.
1
miya:
. Niech f będzie funkcją która każdej liczbie naturalnej od 20 do 30 przyporządkowuje liczbę jej dzielników pierwszych.
2
Karla:
Hej
Mam problem z pewnym zadaniem. . . f(x)=3
√
-x
+2
√
x+4
/ sin((tu liczba pi)x)-1
2
sabi: