rowiąż równania
sabi: Proszę o pomoc w tych 3 zadaniach

x
3-3x
2+4x-12=0
(x
2-9) (x
2+5x+6)=0
(2x+3) (2x-3) (3x-2)=0
1 mar 09:01
Spike: a)
x3-3x2+4x-12=0
x2(x-3)+4(x-3)=0
(x-3)(x2+4)=0
pierwiastki to rozwiązanie
x-3=0 x=3
x2=4 IxI=√4 x=2 v x=-2
odp: x=2 v x=-2 v x=3
b)(x2-9) (x2+5x+6)=0
rokładam pierwszy nawias zgodnie ze wzorem skróconego mnożenia
(x-3)(x+3)(x2+5x+6)=0
x=-3 v x=3
pierwiastki wyrażenia kwadratowego liczę z Δ
Δ=52-4*1*6=25-24=1
√Δ=1
x1=(-5-1)/2=-3
x2=(-5+1)=-2
odp: x=-3 v x=3 v x=-2
c)(2x+3) (2x-3) (3x-2)=0
w ostatnim mam już rozłożone na czynniki, więc tylko stwarzam równania i wyliczam
pierwiastki:
2x+3=0 2x-3=0 3x-2=0
2x=-3 2x=3 3x=2
x=-3/2 x=3/2 x=2/3
odp: x=-3/2 v x=3/2 v x=2/3
1 mar 11:40
sabi: dzieki

1 mar 12:00