wielomiany
Kaja: Twerdzenie: Jeśli x1,x2,x3 są pierwiastkami równania x3+bx+cx+d=0, to
1)x1+x2+x3=-b 2)x1x2+x2x3+x3x1=c 3)x1x2x3=-d
Wiedząc że równanie x3-9x+4=0ma trzy pierwiastki rzeczywiste
a) oblicz sumę jego pierwiastków
b)oblicz iloczyn kwadratów jego pierwistków
c)oblicz sumę odwrotności pierwiastków tego równania
d)ustal ile ma dodatnich pierwiastków
1 mar 13:54
Bogdan:
x3+bx+cx+d=0
1), 2), i 3) to są wzory Viety.
Postać iloczynowa równania: (x - x1)(x - x2)(x - x3) = 0.
Przemnóż wyrażenia w nawiasach przez siebie
1 mar 14:14