przekątna prostokąta
pomocy: przekątna prostokąta ma długość 4√5 a tanges kąta jaki ta przekątna tworzy z krótszym
bokiem wynosi 2. oblicz obwód tego prostokąta
1 mar 14:28
Mariusz: rozwiązuje
1 mar 16:02
Mariusz: na początku musimy oznaczyć boki w prostokącie jeden a-dłuższy i drugi b
wiemy że a/b=tg
a/b=2 a=2b
następnie możemy skorzystać z twierdzenia pitagorasa
a2+b2=(4√5)2
podstawiamy za a i wychodzi
5b2=80
b=4
to a=8
1 mar 16:05
Kristophed: α-kąt między przekątna prostokąta, a krótszym bokiem
tgα=2
tgα=b:a
2=b:a ⇒ b=2a
Z twierdzenia Pitagorasa:
a2+b2=c2
a2+(2a)2=(4√5)2
a2+4a2=80
5a2=80 / :5
a2=16
a=4 ,bo a>0
Z twierdzenia Pitagorasa
80-16=b2
b2=64
b=8 ,bo b>0
L-obwód prostokąta
L=2a+2b=2*4+2*8= 24
1 mar 16:08
pomocy: Ok, dzięki Mariusz i Kristophed
1 mar 19:38