Proszę o pomoc ! :)) Jaka jest ostatnia cyfra liczby, która jest wynikiem działania : 5^3^2 - 4^1^2
All266: Jaka jest ostatnia cyfra liczby, która jest wynikiem działania :
a) 532 - 412
b) 819 + 960 + 10143
1 mar 00:06
All266: przepraszam pomyłka a) 532
1 mar 00:19
Basia:
ostatnią cyfrą 532 jest 5
412 = 224
zauważ:
21 = 2
22 = 4
23 = 8
24 = 16
-----------------
25 = 32
26 = 64
27 = 128
28 = 256
-----------------
29 = 512
...........................
czyli ostania cyfra potęg liczby 2 powtarza się "co 4"
czyli ostatnia cyfra 224 = o.c.24 bo 24 = 5*4 + 4 czyli wynosi 6
ostatnia czyfra różnicy będzie = 9
(b)
819 = (23}19 = 257
57 = 4*14 + 1
czyli ostatnią cyfrą jest 2
91 = 9
92 = 81
93 = 729
94 =...........1
parzyste potęgi 9 mają ostanią cyfrę = 1
ostatnia cyfra 10 do dowolnej potęgi to 0
czyli 2+1+0 =3
1 mar 00:29
filll:
a) 9 ostatnia
b) 3 ostatnia
1 mar 00:33
All266: Wielkie dzięki
1 mar 00:36
Grzesiek20:
10 lut 16:56