funkcja kwadratowa
Amelia: Funkcja kwadratowa określona jest wzorem f(x)= ( 2 - x )2
a)wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f. w przedziale < 0, 5 >
b)rozwiąż nierówność f(x) - ( 2 - x) ≥0
1 mar 11:48
Spike: f(x)=(2-x)2=x2-4x+4
najlepiej to sobie narysować żeby wszystko widzieć
obliczam miejsca zerowe z Δ
Δ=16-4*4*1=0
skoro jest równa 0, to ma jedno miejsce zerowe które pokrywa się z osią OX. liczę je
x=-b/2a=4/2=2- funkcja styka się z OX dla x=2 ( tam leży wierzchołek funkcji, wartość
najmniejsza y=0 dla x=2...)
Więc, skoro wierzchołek jest najniżej położonym punktem, a ramiona idą do góry, to
wartość największa leży albo na x=0 albo na x=5
Najprościej podstawić obie te liczby do wzoru i sprawdzić dla którego x wyjdzie większa
wartość
f(0)=02-4*0+4=4
f(5)=25-20+4=9
wartość największa funkcji f(x)=(2-x)2=x2-4x+4 to y=9 dla x=5
wartość najmniejsza to y=0 dla x=2
b)f(x) - ( 2 - x) ≥0
podstawiam pod f(x) posiadany już wzór
x2-4x+4-(2-x)≥0
x2-4x+4-2+x≥0
x2-3x+2≥0
tutaj także najłatwiej zrobić szybki rysunek i z niego odczytać
Δ=9-4*2*1
Δ=1
√Δ=1
x1=(3-1)/2=1
x2=(3+1)/2=2 miejsca zerowe
ramiona paraboli do góry dlatego, że wsp a przy potędze jest dodatni
+ \ / wartości większe +
-------0--------------------1------------------------------2------------------
\ wartości mniejsze /
\ /
\ /
x∈(-∞,1>U<2,+∞)
1 mar 12:16