zad...
Wiolusia: Znajdź jak najprostszą postać wyrażenia
(x-1) (x99 + x98 + ... X2 + x+1)
1 mar 19:33
Eta:
Liczę
1 mar 19:37
Eta:
W drugim nawiasie mamy sumę ciągu geometrycznego
gdzie a1 = 1 q = x założenie x≠1
gdyby x =1 to wartość całego wyrażenia byłaby = 0
bo ( 1 -1)( 100) = 0*100=0
dla x≠1 możemy tę sumę zapisać tak:
a1 = 1 q = x a100 = x99
(bo tych wyrazów w tej sumie jest łącznie 100( widzisz to?)
zatem przy tych załozeniach:
x99 - 1
S100 = 1 * -------------
x - 1
czyli mamy;
(x99 -1)
( x - 1) * -----------------= x99 - 1 po skróceniu oczywiście
(x - 1) bo x ≠1
ODP; xwyrażenie można zapisać prościej
jako x99 - 1
1 mar 19:45
Wiolusia: dzięx.
1 mar 19:55
Bogdan:
Witam.
Przypominam wzór skróconego mnożenia:
xn - 1 = (x - 1)(xn-1 + xn-2 + xn-3 + ... + x2 + x + 1),
np.:
x2 - 1 = (x - 1)(x + 1)
x3 - 1 = (x - 1)(x2 + x + 1)
x4 - 1 = (x - 1)(x3 + x2 + x + 1)
.................
x100 - 1 = (x - 1)(x99 + x98 + x97 + ... + x2 + x + 1)
Odp. x100 - 1
1 mar 20:03
1 mar 20:11
Bogdan:
1 mar 20:15
Eta:
1 mar 20:17
xdxd:
∞δ
20 mar 18:36
xdxd: Gr∪βe
20 mar 18:36