Okrag wpisany w trojkat pomocy !!!
siwy :/: Bardzo prosze was o pomoc , nie moge sobie z tym zadaniem poradzić.
Tresc zadania :
Na okregu o promieniu r = 3 opisano trójkąt równoramienny o kącie przy wierzchołku
równym 120 stopni. Oblicz długości boków trójkąta .
1 mar 22:25
Pakos: https://matematykaszkolna.pl/strona/1845.html podobne zadanie, na pewno rozjaśni Ci umysł.
1 mar 23:45
Basia:
ABC trójkąt AC = BC
S - środek okręgu
D - punkt styczności na AC
E - punkt styczności na BC
F - punkt styczności na AB
F - jest środkiem AB (pomyśl dlaczego)
narysuj SD i SE SD = SE = 3 i SC
tr.SDC i SEC są przystające (pomyśl dlaczego) ⇒ DC = EC = y
narysuj SA i SB
tr.ADS i AFS są przystajace ⇒ AD = AF = x
tr.BFS i BES są przystajace ⇒ BE = BF = x
kąt DCS = 600
z tr. CDS mamy
ctg60 = y/r
y = ctg60*r = (√3/3)*3 = √3
kąt FAC = 30
z tr.AFC mamy
cos30 = x/(x+y) = x/(x+√3)
√3/2 = x/(x+√3)
√3*(x+√3) = 2x
√3x + 3 = 2x
x(2-√3) = 3
3 2 + √3
x = ------------ * --------------
2 - √3 2 + √3
3(2 + √3)
x = -------------------- = 6 + 3√3
4 -3
AB = 2x = 12 + 6√3
AC = x+y = 6 + 4√3
BC = AC = 6 + 4√3
2 mar 01:24