Wielomian - ciąg
nalepek: Pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia W(x) są liczby a,b,c,d, które w podanej
kolejności tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2. Suma pierwiastków wielomianu jest równa
8.
a) Oblicz pierwiastki a,b,c,d wielomianu W(x).
b) Wiedząc, że dla argumentu 0 wielomian przyjmuje wartość (-15), przedstaw wielomian w
postaci W(x)= a
4 x
4+a
3 x
3+a
2x
2+a
0.
chodzi mi głównie o podpunkt b
w a) pierwiaski są takie:
a=-1
b=1
c=3
d=5
wyniki dobre jakby co
1 mar 17:44
nalepek: poprawka:
W(x)= a4 x4+a3 x3+a2x2+a1x +a0
1 mar 18:12
Eta:
Witam! Nie bardzo wiem w czym masz problem ?
poprostu :
a
1 = -1 r = 2 to:
a
4 = -1 +3r = - 1 +6 = 5
a
3 = -1 + 2r = - 1 +4 = 3
a
2 = -1 +r = - 1 +2 = 1
a
1 = -1
W(0)= - 15 więc a
o = -15
czyli W(x) = 5x
4 +3x
3 +x
2 - x - 15 i to tyle
1 mar 18:41
nalepek: no to to akurat wiem
tyle, że w opdowiedziach jest niby taki wynik:
W(x)=x4-8x3+14x2+8x-15
1 mar 19:25
Eta:
Jak może być x4 skoro a4 = 5
więc 5x4 ..... może treść jakaś inna!
i nie dotyczy tego pierwszego ciągu? Bo nie wiem tego?
1 mar 19:33
nalepek: właśnie nie wiem skąd w ogóle się ten wynik tam wziął

polecenie przepisałem dobrze, wiec nie wiem o co kaman
1 mar 19:44
Eta:
Już wiem





te a
4 , a
3 ..... to tylko zwykła kolizja oznaczeń
to poprostu zapis ogólny wielomianu!
i nie ma nic wspólnego z wyrazami ciągu!
więc
W(x) = ( x +1)(x - 1) ( x - 3) ( x -5) bo takie są pierwiastki tego w(x)
więc po wymnożeniu:
( x
2 - 1) ( x
2 - 8x -+15) = x
4 - 8x
3 + 14x
2 + 8x - 15
W(x) = x4 -8x3 + 14x2 +8x - 15
czyli ok!
Taka kolizja oznaczeń zawsze wprowadza w błąd

Zadowolony ?
1 mar 19:56
nalepek: ah, no tak

zadowolony i to jak

dziękuje bardzo
1 mar 20:14
Eta: ok

Powodzenia!
1 mar 20:14