...
karolincka: Rozwiąż nierówność 232 - 322
--------------- * x > 210 - 221
216 +32
Podaj najmniejszą liczbę całkowitą spełniającą tę nierówność
Eta:
więc tak:
32= 2
5 czyli 32
2 = (2
5)
2= 2
10
zatem:
2
32 - 2
10
----------------------- *x > 2
10 - 2
21
2
16 + 2
5
ze wzoru (a-b)(a +b) = a
2 - b
2
mamy:
2
32 - 2
10 = ( 2
16 - 2
5)( 2
16 + 2
5)
czyli
( 2
16 -2
5)(2
16 +2
5)
---------------------------------- *x > 2
10 - 2
21
2
16 + 2
5 po skróceniu mamy
( 2
16 - 2
5) *x > 2
10 - 2
21 dzielimy ;
więc: 2
10 - 2
21
x > --------------------
2
16 - 2
5
2
10 ( 1 - 2
11
x > ----------------------- po skróceniu mamy:
2
5 ( 2
11 - 1)
2
5( 1 - 2
11)
x> -------------------- i skracamy ponownie:
- ( 1 - 2
11 )
więc x > - 32 bo 2
5 = 32
x€( - 32,∞) więc najmniejszą liczbą całkowitą z tego przedziału
jest x = - 31 ( bo - 32 nie należy do tego przedziału
odp;
x = - 31