Oblicz długość odcinka w trapezie.
Pakos: Oblicz długość odcinka, równoległego do podstaw trapezu, przechodzącego przez punkt
przecięcia przekątnych.
===============================================
Witam po dłuższej przerwie. Mam takie oto zadanie, nad którego rozwiązaniem siedzę już
ponad godzinę.
Przez punkt przecięcia przekątnych trapezu poprowadzono odcinek równoległy do jego
podstaw. Oblicz długość tego odcinka, jeżeli podstawy trapezu są równe a i b.
Odpowiedź do tego zadania to 2ab/(a+b).
1 mar 21:14
Pakos: Oczywiście chodzi o proces rozwiązywanie (sposób) nie zaś o rozwiązanie samo w sobie (bo
ono jest już podane).
1 mar 21:32
Bogdan:
Trapez ABCD.
EF - odcinek równoległy do podstaw trapezu i przechodzący przez punkt przecięcia
przekątnych, E - punkt na boku AD, F - punkt na boku BC;
G - punkt przecięcia przekątnych trapezu AC i BD;
h - wysokość trapezu, h = h1 + h2
h1 - wysokość trójkąta ABG,
h2 - wysokość trójkąta CDG,
a = |AB|, b = |CD|,
x = |EG|, y = |GF|.
Trójkąty ABG i CDG są podobne, stąd a / b = h1 / h2 → h1 = (a/b)*h2.
Trójkąty ABD i EGD są podobne oraz trójkąty ABC i GFC są podobne.
a/x = h/h2 oraz a/y = h/h2 stąd x = y
a/x = h/h2 → x = ah2 / h = ah2 / (h1 + h2)
{korzystamy ze związku h1 = (a/b)*h2}
x = ah2 / ((a/b)*h2 + h2)
{skracamy przez h2}
x = a / ((a/b) + 1)
{mnożymy licznik i mianownik przez b}
x = ab / (a + b)
|EF| = 2x = 2ab / (a + b)
2 mar 00:31
hmm: To średnia harmoniczna podstaw trapezu
2 mar 00:44
Bogdan:
Tak.
2 mar 00:51
monika: prostokąkt i jego przekątne i obwód
20 mar 21:20