Zadanie
Puk: Mam dwa zadanka

pierwsze takie
mam określić liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m
mx-1=m
2
a drugie takie
Ciąg (a, b, c) jest ciągiem arytmetycznym i jednocześnie geometrycznym znaleźć zależność
pomiędzy a, b, c
1 mar 21:46
Puk: no to dobranoc mam nadzieje ze ktoś pomoże
1 mar 22:05
Basia: rozwiązuję
1 mar 22:11
Basia:
mx - 1 = m2
mx = m2 + 1
1. m = 0 ⇒ 0*x = 0 + 1 ⇒ 0 = 1
sprzeczność czyli
dla m=0 rłównanie nie ma rozwiązania
------------------------------------------------------
2. m≠0 (czyli mogę dzielić przez m)
x = (m2+1)/m
czyli:
dla m≠0 równanie ma jedno rozwiązanie
-----------------------------------------------------------
Zadanie 2.
b = (a+c)/2 bo arytmetyczny
b2 = a*c bo geom etryczny
[ (a+c)/2 ]2 = a*c
(a+c)2 / 4 = a*c /*4
(a+c)2 = 4ac
a2 + 2ac + c2 = 4ac
a2 - 2ac + c2 = 0
(a-c)2 = 0
a-c = 0
a=c
b = (a+c)/2 = (c+c)/2 = 2c/2 = c
czyli a=b=c (ciąg stały: r = 0 q=1)
1 mar 22:16
Bartek: Pierwsze będzie chyba tak :
mx - 1 = m2 ⇒ m2 -mx +1 = 0
Δ = m2 - 4
Teraz rozważasz 3 przypadki (Δ>0, Δ=0, Δ<0)
1) Δ > 0 (w tym przypadku będą 2 rozwiązania)
m2 - 4 > 0
m > 2 v m < -2
czyli dla m∈(-∞,-2)u(2,+∞) równanie mx-1=m2 ma 2 rozwiązania
(dalej analogicznie, napiszę tylko jak mi wyszło)
2) Δ = 0
m∈{-2,2}
3) Δ < 0
m∈ (-2,2)
1 mar 22:20
Bartek: oj, Basia ma rację, moje źle !
1 mar 22:22