Rozwiąza równanie
Radziu0890: log4 (2x+9) + log2 (1-2x) = log2 (x+13)
1 mar 20:35
Eta: Rozwiązuję
1 mar 20:45
Radziu0890: Cieszę sie bardzo

))
1 mar 20:46
Eta:
Sprawdx czy wszystkie znaki dobrze napisane!
bo coś mi koszmarne liczby wychodzą Czekam!
1 mar 21:02
Radziu0890: Przepraszam zle przepisalem na początku jest log2
1 mar 21:08
1 mar 21:10
Radziu0890: ok
1 mar 21:10
Radziu0890: I mam jeszcze male pytanko, jakby sie to liczyło gdyby log gdzies był zamiast 2 np. 6 i
jakby przez logarytmem było 2 (2 log )
Bede wyczekiwał
1 mar 21:11
Eta:
Jestem i liczę

( musiałam wyjść na chwilkę)
1 mar 21:18
Eta: Napiszę Ci to rozwiązanie i później wyjaśnię ok!
1 mar 21:19
Radziu0890: oko
1 mar 21:23
Eta:
więc tak
1/ Zawsze złaozenie dla log:
czyli :
2x +9 >0 i 1 - 2x > 0 i x+ 13 >0
czyli x > - 4, 5 i x < 1/2 i x > - 13
teraz cz. wspólna ( bo muszą być jednocześnie > o)
czyli zał.
x€ ( - 4,5; 1/2)
log
a b + log
a c = log
a (b*c)
więc: dodatkowo z różnowartościowości f. logarytm wnioskujemy ,że
( 2x +9)( 1 -2x) = x +13
a to już zwykłe równanie kwadratowe
po uporządkowaniu i wymnozeniu
mamy:
4x
2 +17x +4 =0 Δ= 225
√Δ = 15
to x
1 = ( - 17 +15)/2 = - 1/4
x
2 = ( - 17 - 15) /2 = - 4
obydwa rozwiązania równ kw. należą do przedziału
z załozenia wiec odp:
x = - 1/4 i x = -4
1 mar 21:27
Eta:
Zobacz tutaj na stronie dział " logarytmy"
i wszystko bedzie jasne !
tam masz pięknie opisane i podane odpowiednie wzory o które pytasz?
Polecam zajrzeć na tę stronę !
Powodzenia! ( przydadzą Ci sie te wiadomośći do następnych zadanek)
1 mar 21:30
Radziu0890: Dziękuje, wszystko jasne.
log2 (2x+9) + log2 (1-2x) = log2 (x+13)
Gdyby zamiast log2 było 3 log6 to wtedy jakby mial sie zabrac za to ?
Wystarczy tylko poczatek, bez liczenia.
1 mar 21:36
Basia: sorry Eto, ale pierwszy logarytm jest przy podstawie 4 więc trochę inaczej to będzie
1 mar 21:42
Radziu0890: Basiu patrz wyżej, chociaz bardzo mnie ciekawi te rownanie gdy te podstawy sa rozne a
przed log jest jakas liczba.
1 mar 21:45
1 mar 21:48
Basia: raz jeszcze sorry Radziu się poprawił czyli wszystko ok.
1 mar 21:49
Eta: 
pytałam o to ? bo koszmarne równanie wychodziło!
jezeli podstawa pierwszego log była 4 .
1 mar 21:51
Radziu0890:
2 log 2 + log 20
Dałby ktos to jeszcze przed spaniem na szybko zrobic ?
1 mar 21:52
Basia:
koszmarne
√2x-9(1-2x) = x+13
bo log4a = b ⇔ 4b = a ⇔ 22b = a ⇔ 2b = log2a ⇔ b = log2a / 2 = log2√a
do rozwiązania przynajmniej teoretycznie
(2x-9 )*(1-2x)2 = (x+13)2
ale już mi się dalej nie chce, wiadomo, że "paskuda" wyjdzie
1 mar 21:54
Basia:
2log2 + log20 = log22 + log20 = log4 + log20 = log(4*20) = log80
reszta z tablic
1 mar 21:56
Basia:
no jeszcze log80 = log(8*10) = log8 + log10 = 1 + log8
i log8 już z tablic
1 mar 21:58
Radziu0890: Liczba stająca przed log bedzie potęgom ?
log80 to definitywny koniec zadania ?
1 mar 21:59
Eta:
można też tak:
2log2 + log( 10*2) = 2log2 + 1 +log2 = 3log2 +1 = 1 + log 8
i tu już tablice
1 mar 22:01
Radziu0890: log8 z czego to sie doladnie wzięło bo szukam po omacku ....
1 mar 22:07
Basia:
jak to z czego ? masz dokładnie rozpisane; nie wiem o co pytasz
1 mar 22:10
Eta:
3 log2 = log2
3 = log8 bo 2
3 = 8
1 mar 22:10
Radziu0890: dzieki dzieki juz wiem

3log2 to jest inaczej log2
3
1 mar 22:14
Radziu0890: Widze ze ktos mnie juz uprzedził
1 mar 22:15
Radziu0890: 2 log 6 - log 12
Bedzie to ten sam przypadek tylko ze zamiast mnozenia bedzie dzielenie ?
1 mar 22:16
Basia: tak
1 mar 22:17
Radziu0890: Wyszedł mi log3, mam nadzije ze cos dobrze

Inny przykład:
5log
53 + log
54
5 mam dodac do 3 w potegowaniu czy ja pomnozyc ? i czy obie 5 podnosic do potęg ?
1 mar 22:19
1 mar 22:46
Radziu0890: Da rade ktos bo wychodza mi straszne pierdoly ?
1 mar 22:48
Basia:
jeśli to pierwsze to mamy:
5log(53) = log(53)3 = log53*3 = log59
bo (an)m = an*m
czyli dalej: log59 + log54 = log(59*54) = log59+4 = log513 = 13*log5
1 mar 22:49
Radziu0890: Tak jak napisalem ale jesli wychodza herezje to znaczy ze ja zle przepiuje, mam tu zeszyt
od kolegi który niewyraznie pisze
1 mar 22:50
1 mar 22:50
Radziu0890: Basiu tam zamiast 9 nie powinna byc 8 ?
1 mar 22:51
Radziu0890: To ma byc tak jak ja to napisalem
1 mar 22:52
Radziu0890: Odnosnie tej 9 to juz wiem
1 mar 22:53
Basia: przykro mi ale to co napisałeś nie ma sensu;
napisałeś bowiem tak
5*"logarytm przy podstawie 5" "do potęgi 3"
i
"logarytm przy podstawie 5" "do potęgi 9"
tak być nie może; logarytm musi być "z czegoś" i potegować też trzeba "coś"
ale jestem pewna, że to ma być tak jak napisałam
1 mar 22:54
Radziu0890: Dobra skoro bedzie to tak jak mowisz to znaczy nie warto tego robic to juz był podobny
problem omowiony, powinienem sobie z nim poradzic.
Jedno mnie zastanawia: skad wziela u siebie tam te dwie trójki jak tam jest 5 na początku
?
1 mar 22:58
Basia: bardzo dobrze myslisz to błąd; ma być 3*5; poprawić już chyba potrafisz
powinno wyjść 19log5
1 mar 23:01
tomek:
Basia pomyliła się ( zwykła literówka)
powinno być (53)5 = 515
1 mar 23:04
Radziu0890: No i wszystko jasne !

A czy ktos wie co zrobic z tym ?
f(x) = (1/2)
x+1 - 2 to jest wykres ale nie chodzi mi tutaj o rysowanie wykresu tylko
do momentu kiedy bede musiał liczby podstawic do tabelki.
1 mar 23:12
Basia:
no to podstawiaj:
x = -4
f(-4) = (1/2)-4+1 - 2 = (1/2)-3 - 2 = 23 - 2 = 8 - 2 = 6
bo a-n = (1/a)n czyli a-n to (odwrotność a)n
odwrotnością 1/2 jest 2
x= -3
f(-3) = (1/2)-3+1 - 2 = (1/2)-2 - 2 = 22 - 2 = 4-2 = 2
itd.
(1/2)0 = 1
potem
(1/2)1 = 1/2
(1/2)2 = 1/4
1 mar 23:19
Radziu0890: Oki to pocwicze przesuwanie i moge leciec do szkoły.
Pozdrawiam i serdecznie dziękuje tym co pomogli.
Dobrej nocy życze.
1 mar 23:26
Pomagam: Nie ma sprawy, służe pomoca
15 mar 12:09