Pomocy?
Borunik95: Mój kolega Viper ma podobnie zadanie i ja nie wie jak zrobić zadanie? Pomocy?
Suma 2 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego o wyrazach dodatnich jest równa 20, a
pierwszy wyraz jest o 2 większy od ilorazu. Wyznacz pierszy wyraz, iloraz oraz wzór na
sumę n początkowych wyrazów tego ciągu.
1 mar 15:29
Eta: Pomogę Wam
1 mar 15:33
Borunik95: Dostałem odpowiedzi tego zadania ale nie wiem jak zrobić zadanie?

a) Zapisanie warunków wynikających z treści zadania:
a
1=q+2
a
1+a
2=20
b) Zapisanie równanie z jeden niewiadomy
q+2+(q+2)q=20
c) Rozwiązanie równanie:
q=3
POMOCY

1 mar 15:37
Viper: Cześć Borunik, fajnie zabrałeś wyniki z książki maty

a mi zabrała odpowiedzi
1 mar 15:42
Eta:
Popatrzcie jak prosto się to zadanko liczy

:
a
2 = a
1 *q a
1 = q +2 --- z w-ku zad.
czyli jezeli a
1 + a
2 = 20 i a
1 = q+2
to mamy układ równań do rozwiązania i tyle!
czyli wstawiamy za a
1 = q+2
i mamy:
q+2 + ( q+2)*q= 20
q+2 + q
2 +2q - 20 =0 porządkujemy:
czyli q
2 +3q - 18 =0 Δ= 81
√Δ= 9
to q
1 = ( - 3 +9)/ 2 = 3
q
2 = ( -3 - 9)/2 = - 6 ----- odrzucamy ,bo wyrazy ciągu
mają być dodatnie( z w-ku zad.)
więc przyjmujemy tylko q = 3
to a
1 = q +2 więc a
1 = 3 +2 = 5
więc odp: a
1 = 5 q = 3 q
n -1
ogólny wzór na S
n = a
1 * ----------
q - 1
więc w Waszym zadaniu:
3
n -1
S
n = 5 * ------------ = (5/2) *( 3
n - 1)
3 - 1
odp:
S
n = ( 5/2)*( 3
n - 1) i co ? proste? .... podoba się ?

Powodzenia!
1 mar 15:45
Borunik95: Próbowałeś zadanie w ciągu geometryczny?
1.) Suma 2 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego o wyrazach dodatnich jest równa 20,
a pierwszy wyraz jest o 2 większy od ilorazu. Wyznacz pierszy wyraz, iloraz oraz wzór
na
sumę n początkowych wyrazów tego ciągu.
2.) Wyznacz iloraz ciągu geometrycznego, jeśli wiesz, że 4 S4=S8
1 mar 15:47
Viper: Mam gotowe w zadanie 2
1 mar 15:49
Viper: Dziękuję Eta za wspólnie rożwiążywanie zadanie
1 mar 15:50
Viper: Dzięki za zadanie
1 mar 15:50
Borunik95: Ok, to fajnie
1 mar 15:52
Eta:
Radujecie się ? .... czy nie?
Pozdrawiam! obydwu Panów!
1 mar 15:53