Proszę o pomoc
Basia, Basia,: :

Witam

Czy ktoś rozwiąże mi to zadanie

, i napisze dokładnie jak mam po kolei to wszystko
zapisać

bardzo proszę o pomoc

miałam juz kilka pomocy , ale nie wiem nadal jak mam
to zrobić, jak rozpisać żeby obliczyć.
Ile można utworzyć liczb 3 cyfrowych o różnych cyfrach
a) dowolnych
b) parzystych
c) podzielnych przez 5
d) mniejszych od 500.
1 mar 13:21
Zbyszek vel AtrurDitu: To zadanie było już rozwiązywane na forum.
1 mar 13:29
Eta:
Było !..... chyba ze dwa razy!
Więc nie wiem za bardzo o co jeszcze pytasz ?
Pozdrawiam Zbyszka
1 mar 13:36
Basia, Basia,: Chodzi o to że nie potrafię tego rozpisać nie wiem od czego zacząć , obliczyć juz bym
umiała, ale żeby obliczyć muszę miec rozpisane po kolei a tego nie umiem, prosze pomóz
jeżeli potrafisz, dzięki
1 mar 13:39
Basia: chodzi, jak sądzę, o wytłumaczenie
mamy 10 różnych cyfr: 0,1,......,9
budujemy liczby trzycyfrowe o różnych cyfrach:
(a) dowolne
na miejscu setek możemy postawić 9 cyfr (bo nie możemy postawić 0)
na miejscu dziesiątek też 9 (bo odpadła ta, która stoi na miejscu setek, ale doszło 0)
na miejscu jedności 8 (odpadają te, które już stoją na miejscu setek i dziesiątek)
czyli:
N = 9*9*8 = 81*8 = 648
( b) parzyste
na miejscu jedności musi stać jedna z nich: 0,2,4,6,8
0 to dla setek mamy 9 możliwości (1,...9) a dla dziesiątek 8
2 to dla setek mamy 8 możliwości (odpada 0 i 2) i dla dziesiatek 8
4,6,8 jak dla 2
N = 9*8*1 + 8*8*4 = 72 + 64*4 = 72 + 256 = 328
(c) podzielnych przez 5
na miejscu jedności musi stać 0 lub 5
na miejscu jedności 0 to setki = 1,....,9 czyli (9), dziesiatki (8)
na miejscu jedności 5 to setki = 1,2,3,4,6,7,8,9 czyli (8), dziesiatki (8)
N = 9*8*1 + 8*8*1 = 72 + 64 = 136
(d) mniejszych od 500
na miejscu setek 1,2,3,4
na miejscu dziesiątek 9
na miejscu jedności 8
N = 4*9*8 = 4*72 = 288
1 mar 21:33