pomocy , na jutroo
Ewelinkaa: podaj wzór funkcji liniowej , do której wykresu naleza punkty a= (-1, 5) b=(-4,4)
1 mar 13:35
Sylwia: ogólny wzór funkcji liniowej: ax + b + y
1) x = -1, y = 5
-1a + b = 5
2) x = -4, y = 4
-4a + b = 4
b = 5 + a
b = 4 + 4a
5 + a = 4 + 4a
a = 1\3
b = 5 i 1\3
WZÓR: y = 1\3x + 5 i 1\3
1 mar 14:39
Sylwia: na górze jest ax + b = y pomyłka
1 mar 14:40
Eta:
Można też tak: z równania prostej wyznaczonej przez dwa dane punkty!
(y-yA )( xA- xB) = ( x - xA)( yA - yB)
gdzie A(xA, yA) B(xB, yB)
zatem mamy równanie prostej AB:
AB: ( y - 5)( -1 +4)= ( x +1)( 5 -4)
AB: (y- 5)* 3 = ( x +1) *1
AB: y - 5 = (1/3)(x +1)
AB: y = (1/3)*x + 1/3 +5
AB: y= (1/3)*x + 16/3
1 mar 14:53
no: 210
1 mar 15:17